Takaisin hevoslistaukseen
Blumenfelds Cassiopeia
Perustiedot
Nimi: Blumenfelds Cassiopeia "Helmi" Rekisterinumero: VH22-010-0071
Rotu: knabstrupinhevonen Syntymäaika: 21.06.2022
Sukupuoli: tamma Ikääntyminen: 4v 19.10.2022, 8v 16.06.2023
Säkäkorkeus: 163cm Omistaja: Naella, VRL-12320
Väri: rautiaantiikerinkirjava (ee/Aa/nLp) Kasvattaja: Blumenfeld Ponies
Painotuslaji: esteratsastus Koulutustaso: helppo A / 140cm
KTK-II, EV-II
☆☆

"Knabstrupinhevoset ovat herättäneet tallilaisissamme ihastusta aina silloin harvoin, kun niihin on törmätty kisa- tai valmennusreissuilla. Vaikka minä en ensimmäisenä olekaan ollut paijaamassa rodun edustajia, en voi väittää etteikö oman knabstrupin omistaminen houkutellut. Kun minulle tuli mahdollisuus päästä katsomaan vuotiasta pilkkuvarsaa, en voinut kieltäytyä. Varsa tuli hienosta estesuvusta ja siitä esitellyt hyppyvideot jäivät mieleen pyörimään. Koska tallissa oli tilaa sillä hetkellä ihan mukavasti, laitoin ostotarjouksen vetämään ja se hyväksyttiin. Muutaman viikon päästä Saksasta saapui Blumenfelds Cassiopeia, Helmi, josta tuntui tulevan heti kaikkien suosikki."

Helmi on monen suosikki eikä ihan syyttä - tamma on mutkaton hoidettava ja kiva ratsu. Helmin mielestä ihmiset ovat mukavia, ja sillä on hyvä perusluottamus ja kunnioitus ihmisiä kohtaan. Ei se tietenkään mitä tahansa siedä, mutta ihan normaaleissa hoitotoimissa Helmin kanssa kaikki sujuu hyvin. Helmi ei erityisemmin perusta vedestä, mutta peseminenkin onnistuu, jos vesiletkua ei tuo aivan tamman pään viereen. Eläinlääkärit ja kengittäjät menevä siinä missä muutkin ihmiset, mutta pistokset tuntuvat herkkähipiäisestä pilkusta vähän epämukavilta ja sen vuoksi mukana on hyvä olla tuttu ihminen työntämässä herkkua tamman suuhun. Taluttaessa Helmi seuraa perässä ihan sinne minne halutaan ja herkkujen perässä vielä vähän pidemmällekin. Helmin kanssa olisi varmasti mukavaa harrastaa esimerkiksi agilityä, mutta tamman suuren säkäkorkeuden takia sopivia tehtäviä on vähän hankala keksiä. Muiden hevosten kanssa Helmi tulee yleensä toimeen loistavasti. Tamma on vähän alentuva persoona, mutta onneksi niin sopuisa että vahvemmatkin laumanjäsenet ottavat sen hyvin porukkaan.

Ratsuna Helmi on työmyyrä, mutta ei työnarkomaani. Tamma tykkää tehdä hommia ratsastajan kanssa, mutta jos sitä alkaa väsyttää, näkyy tämä työn jäljessä heti ja Helmi palaa sitten mielellään talliin. Helmi on ennemmin reipas kuin laiska, mutta ei mitenkään ylivilkas tai säheltäjä. Helmi liikkuu rehellisesti omalla moottorillaan ja kuuntelee ratsastajaa joka tilanteessa hienosti. Helmille helpoin askellaji on laukka, mutta ravi ja käyntikään eivät ole mitenkään huonolaatuisia. Laukassa Helmin on vain helppo tehdä töitä ja se osaakin sujuvasti tehdä laukkaväistöjä sekä hieman estehevosten yleistasoa paremmin laukanvaihtoja. Vaikka sileäntreenikin on Helmistä mukavaa, syttyy se ihan eri tavalla kun kentällä on tolppia ja puomeja. Silloin korvat nousevat pystyyn eikä tamma oikein malttaisi kävelläkään, kun olisi niin kivaa päästä hyppäämään. Helmi on esteillä hyvin tarkka jaloistaan ja se hyppää hyvällä ilmavaralla. Helmillä on erinomainen kyky hahmottaa sopivat hyppypaikat itse, eikä se kovin usein tarvitse ratsastajan apua. Ei ratsastaja voi pelkästään kyytiläinenkään olla, mutta mitenkään ihan hirmuisesti Helmiä ei tarvitse tukea. Riittää, että ratsastaja istuu selässä rauhassa, tuntuma suuhun on sopiva eikä satulassa sählätä ylimääräisiä. Maastoon Helmin kanssa voi lähteä niin yksin kuin porukassakin eikä koskaan ole sattunut mitään, mikä olisi ollut seurausta Helmin toiminnasta. Yllättävät äänet saavat tamman kyllä hereille, mutta ihan yhtä nopeasti ilme rentoutuu taas. Kaikenlaiset puunlehdet ja heinänkorret ovat Helmille kuitenkin ihan ykkösjuttu, ja kesäaikaan tammaa saa olla jatkuvasti patistamassa eteenpäin jos joskus on tarkoitus palata kotiinkin.

Vieraissa paikoissa Helmi on hieman kotioloja valppaampi, mikä on tietysti ihan ymmärrettävää. Peruskäytöstavat eivät kuitenkaan unohdu kodin ulkopuolellakaan, sillä Helmi on ihan yhtä kiva hevonen kuin muutenkin. Taluttaessa tamma menisi mielellään tekemään tuttavuutta uusien ihmisten ja hevosten kanssa, mutta ihan pelkkä ääneen sanottu "mennään" riittää merkiksi ja matka jatkuu. Ennen kilpailusuoritusta Helmille riittää aika lyhyt verryttely ja muutama hyppy, jotta pilkku on parhaimmillaan radalla. Ratsastettavuus ei juuri eroa kotioloista, mutta kierroksia saattaa olla hieman normaalia enemmän. Se ei tosin haittaa, sillä sen myötä Helmi nostaa jalkojaan vielä vähän korkeammalle ja laukka rullaa hyvin. Yleisön taputus toimii tammalle hyvänä palkkiona, ja kunniakierroksella parasta on mennä täysiä. Helmi lastautuu kaikenlaisiin kulkuneuvoihin hyvin herkkusangon perässä ja tamma matkustaa rauhallisesti niin yksin kuin yhdessä muiden kanssakin.

Sukuselvitys
Rævhøjgaard's Cassanova
knn, rttkkrj, 165cm
VIR MVA Ch, VSN Ch, KTK-I
Apollo af Norrland evm Alphons evm
Columbine evm
Rævhøjgaard's Cassandra evm Rævhøjgaard's Caspian II evm
Rævhøjgaard's Carnosa evm
Lindegaards Donna Nova
knn, rntkkrj, 157cm
Lindegaards Dimple Dime evm Moritzz af Assens evm
Olympia evm
Lindegaards Primadonna evm Mosegårds Benjamin evm
Lindegaards Madonna evm

♡ 00.00.0000 (i. )


Kisakalenteri

17.09.2022 Adina, hevostammat (6/12): irtoSERT, tuom. Jannica
29.09.2022 Adina, hevostammat (2/12): irtoSERT, tuom. Lissu T.

KRJ

KRJ:n alaisia sijoituksia 00 kpl.

/ ERJ

Ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteetti: 869 p.
Rohkeus: 862.87 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 876.73 p.
ERJ:n porrastetuissa tasolla 6/8 (2608.6 p.)



ERJ:n alaisia sijoituksia 04 kpl.

22.03.2023 / ERJ / Mäntykatve / 90cm / 3/30
24.03.2023 / ERJ / Mäntykatve / 90cm / 4/30
27.03.2023 / ERJ / Mäntykatve / 90cm / 5/30
30.03.2023 / ERJ / Mäntykatve / 90cm / 2/30

Villit kilpailut ja muut tapahtumat
15.10.2022 / Rihtniemen ratsutila / rataesteet / 60cm / 2/26
15.10.2022 / Rihtniemen ratsutila / rataesteet / 80cm / 8/22
25.03.2023 / Kultasaaren Kartano / rataesteet / 100cm / 23/24
25.03.2023 / Kultasaaren Kartano / rataesteet / 110cm / 21/31
08.05.2023 / Hannaby Hanami Week / rataesteet / 110cm / 30/46
09.05.2023 / Hannaby Hanami Week / rataesteet / 120cm / 36/57
18.06.2023 / Åland Weekend / rataesteet / 120cm / 45/52
18.06.2023 / Åland Weekend / rataesteet / 130cm / 9/41
23.07.2023 / Åland Weekend / rataesteet / 120cm / 37/58
23.07.2023 / Åland Weekend / rataesteet / 130cm / 34/38
30.07.2023 / Power Jump 2023 / rataesteet / Champion 140cm / 28/45
27.08.2023 / Kultasaari Cup 2023 / rataesteet / 130cm / 22/28
24.09.2023 / Åland Weekend / rataesteet / 120cm / 9/40
24.09.2023 / Åland Weekend / rataesteet / 130cm / 46/53


Päiväkirja ja valmennukset

02.11.2023 Estevalmennus, valmentajana Ireth Eklund
"No näitä pilkukkaita ei turhan usein näe", totesin heti astuessani maneesiin, jossa ratsukko jo lämmitteli. Kaunis, kevyesti liikkuva knabstrup kulki korvat hörössä ja selvästi ratsastajaa tarkasti kuunnellen. Parivaljakko näytti hyvin harmoniselta, selässä istuva nuori mies oli vähintäänkin yhtä keskittynyt kuin ratsunsa.

Olin suunnitellut Viljamille ja Helmille hiukan estejumppaa; sarjoja, innareita ja suhteutettuja välejä. Ratsukko pääsi aloittamaan tehtävät kolmen esteen sarjalla, jokaiseen väliin oli tarkoitus saada mahtumaan kolme laukka-askelta. Helmi olisi varmasti päässyt ylittämään esteet kahdellakin askeleella, mutta halusin nähdä miten hyvin tammaa pystyy esteiden välissä ottamaan takaisinpäin. Arvatenkin tamma selvästi innostui lähestyessään ensimmäistä estettä, mutta erittäin viilipyttymäisesti Viljam hieman hillitsi ratsunsa menoa ja ensimmäinen hyppy oli erittäin kaunis. Esteiden välissä pidätteet menivät hyvin läpi ja tehtävä näytti olevan lastenleikkiä parivaljakolle.

"Okei, näyttää hyvältä! Tulkaa uudestaan mutta nyt saattekin tulla kahdella askeleella", huikkasin ratsukolle joka lähti hyvässä tempossa kohti esteitä. Helmi selvästi nautti kun sai haastaa itseään ja venyttää laukka-askelta kunnolla ja jälleen kerran pääsin toteamaan, ettei tehtävässä selvästi ollut juuri haastetta. Seuraavalle kerralle muutinkin sitten esteiden etäisyyksiä pienemmiksi ja lisäsin 17 metrin päähän okserin, jotta samassa tehtävässä ratsukko pääsisi sekä lyhentämään että pidentämään askelta. Viljam saikin käyttää istuntaa melko vahvasti, ettei tamma lähtenyt liian voimakkaasti eteen ennen sarjan ensimmäistä osaa. Rauhallisin ja varmoin ottein hän kuitenkin ohjasi ratsunsa esteille ja pilkullinen liitokavio katsoi erinomaisen hyvin oikeat ponnistuspaikat. Tiukkojen innareiden jälkeen rytmin löytäminen ennen okseria oli kuitenkin hieman hukassa ja Helmi pysähtyikin esteen eteen, koska askeleet eivät yksinkertaisesti mitenkään sopineet tälle välille.

Pyysinkin ratsukkoa tulemaan heti uudelleen koko tehtävän ja kehotin Viljamia pyytämään ratsuaan rohkeammin eteen heti sarjan viimeisen osan jälkeen, sillä ratsukolla olisi selvästi varaa mennä reippaamassa tahdissa. Sarjalla ei taaskaan ollut ongelmia, Helmi kuunteli apuja millilleen ja hyppäsi voimakkaasti paikaltaan. Sarjan viimeisen osan jälkeen Viljam antoi hevoselle hieman ohjaa ja rohkaisi sitä ottamaan reippaampaa laukkaa ja tällä kertaa lähestyminen okserille onnistui eikä hypyssä ollut moittimista.

Viimeiseksi tehtäväksi otimme ensin okserin, sitten suhteutetulla välillä innarisarjan ja viimeiseksi pitkän, loivan lähestymisen kahden esteen sarjalle, joiden väliin oli tarkoitus mahduttaa kolme askelta. Okseri sujuikin hyvin, mutta vauhtia meinasi sarjalle olla turhan paljon ja ensimmäinen hyppy oli hiukan haparoiva. Ihailtavan nopeasti ratsastaja kuitenkin reagoi tähän ja jo toisella osalla hän sai korjattua tahdin, eikä ongelmia täten ollut. Seuraavalle sarjalle oli tarkoituksella pitkä lähestyminen, jotta tammaa saisi kunnolla herkistettyä sekä pidentämään että lyhentämään askelta. Viljam olikin jo varautunut pidättämään Helmiä ennen sarjaa ja ponnistuspaikan ajoitus osui nappiin. Tehtävä sujui kaikkineen oikein hyvin ja ratsukosta näki, miten heidän yhteistyönsä kehittyi koko ajan. Toivottavasti tätä pilkkukaveria näkee kisakentilläkin, hevosessa ja ratsastajassa on reilusti potentiaalia! (418 sanaa)

31.10.2022 Kantakirjaus, KTK-II
Helmi kantakirjattiin hevoskantakirjaan pistein 19 + 18 + 19 + 19 = 75p. KTK-II

30.09.2022 Estevarsojen laatuarvostelutilaisuus, EV-II
Helmi vietiin esille Estevarsojen laatuarvosteluun, ja tamma palkittiin hienosti kolmevuotiaiden ikäluokassa toisella palkinnolla. Pisteiksi pilkku keräsi 31 (8 + 5 + 4 + 2 + 5 + 7), mikä on oikein hieno tulos!

14.09.2022 Juoksutuspäivä, kirjoittanut omistaja
Pilkkutamma Helmi pääsi tänään työskentelemään liinan päähän. Hyväntuulinen tamma lähti innokkaasti tarhasta mukaani ja tallissakin kaikki sujui hyvin, kun laitoin Helmin valmiiksi juoksututusta varten. Kaksivuotias tamma oli omassa karsinassaan aivan rauhallinen, vaikka tallissa ei ollut muita hevosia. Aamutallintekijä Kiira kolisteli talikon kanssa viereisen käytävän karsinoissa, ja se aiheutti Helmissä vähän korvienhöristelyä, mutta muuten sain harjata ja varustaa pilkun ihan rauhassa. Tänään meillä oli testissä uusi kuolain, porkkananmakuinen suora kumikuolain. Edellinen omenanmakuinen oli sattunut jäämään dalmatialaistyttöni Diilan kanssa samaan tilaan hetkeksi. Neuvokas koira oli todennut kumin tuntuvan kivalta suussa, joten nyt kuolain oli täynnä Diilan hampaanjälkiä ja pieniä koloja. Porkkananmakuinenkin tuntui kuitenkin sopivan Helmille hyvin, ja kun olin hakenut juoksutusliinan satulahuoneesta, pääsimme lähtemään kentälle.

Muutaman päivän ihmistoimintavapaa oli tehnyt Helmille pelkästään hyvää, sillä tamma oli nyt erityisen reippaana. Aluksi otimme molempiin suuntiin käyntiä sekä isommalla että pienemmällä ympyrällä. Helmi toimi jo paljon ensimmäisiä juoksutuskertoja paremmin pelkällä äänellä ja suunnunvaihdot sujuivat tänään erityisen hyvin, kun tamma pysähtyi heti ensimmäisestä pyynnöstä. Ravissa Helmi toimi myös kivasti ääniavuilla ja pääsimme vähän harjoittelemaan myös ravin tempon säätelyä. Helmi jaksoi keskittyä tosi hienosti viisi minuuttia kerrallaan ja yhteensä 20 minuuttia kestäneen juoksutussession aikana pidimme monta lyhyttä taukoa, joiden aikana Helmi sai pysähdellä ja katsella enemmän ympärilleen. Tänään en pyytänyt Helmiltä tarkoituksenomaisesti laukkaa, mutta kun tamma sitä oikean kierrossuunnan viimeisellä ravipätkällä sitä tarjosi, en viitsinyt estääkään. Nuoreksi hevoseksi Helmi laukkasi ympyrällä oikein kivassa tasapainossa eikä raviinsiirtyminenkään ollut mitenkään epävakaa, kuten monilla muilla tapaamillani nuorilla. Kävelimme loppukäynnit uraa pitkin, pari kierrosta molempiin suuntiin Helmin hengityksen tasaamiseksi ja sitten palasimme talliin.

Helmi sai tallissa eteensä ämpärillisen hyvin laimeaa melassivettä, mikä upposi oikein hyvin. Pikaisen harjauksen jälkeen heitin tamman selkään sadeloimen, sillä iltapäiväksi oli luvattu vähän sadetta. Mehut juotuaan Helmi joutui vielä vähän aikaa odottamaan ulospääsyä, kun harjasin sen suojat ja laitoin tavarat paikoilleen, mutta se ei tuntunut tammaa erityisesti haittaavan. Helmi pääsi tarhaan juuri sopivasti päiväheinille, ja minä nappasin viereisestä tarhasta mukaani jo heinänsä imuroineen Bellan. (317 sanaa)