Hevoslistaukseen
Ketunkimaltava
Perustiedot
Nimi: Ketunkimaltava "Gimma" Rekisterinumero: VH22-018-0297
Rotu: suomenhevonen Syntymäaika: 19.01.2022
Sukupuoli: tamma Ikääntyminen: 4v 16.09.2022, 8v 14.05.2023
Säkäkorkeus: 161cm Omistaja: Naella, VRL-12320
Väri: ruunikko (Ee/Aa) Kasvattaja: Jeili
Painotuslaji: yleispainotteinen Koulutustaso: helppo A / 110cm / CIC1
☆☆☆

"Jeililäinen kasvatustyö on ollut mielestäni aina jotenkin erityistä ja hienoa, mutta omaan talliin työn tulos ei ole jostain syystä koskaan päätynyt. Nyt kuitenkin myynnistä silmiin osui 6-vuotias, jo kerran varsonut tamma, joka sattui olemaan suvullisestikin juuri sitä mitä minä tarvitsin. Kovin paljoa muuta kuin varsan tamma ei ollutkaan tehnyt, mutta ikänsä puolesta sillä oli vielä parhaat vuodet edessä. Jätin hevosesta tarjouksen, joka hyväksyttiin ja parin viikon päästä Malmbackan kartanon pihassa trailerista laskeutui alas säihkysilmäinen ruunikko, Gimma."

Voit pyytää Gimmalta monta kertaa kauniisti, lahjoa ja olla ihanan ymmärtäväinen ja pehmeä, mutta ei se auta. Niin mielelläni kuin minäkin ja varmasti kaikki menisivät helpoimman ja pehmeimmän kautta, niin tämän matamin kanssa semmoinen ei onnistu. Jo pikkuvarsana tämä pisti kovan kovaa vastaan, ei varmasti mukautunut mihinkään, eikä laumahierarkiassakaan halunnut alistua yhtään kellekään, edes vanhemmille tammoille. Gimmasta on aina löytynyt semmoinen määrä vimmaa, uhmaa ja tahtoa, että ihmisenä tämä olisi aivan varmasti jonkin sortin järjestöaktiivi, punkkari tai jollain tavalla äänekkään aatteellinen yksilö, mutta todennäköisesti hyvän puolella. Semmoinen tämä tuntuu näin nelijalkaisenakin olevan.

Tapakasvatus ei kuulemma ollut herkkua, eikä ollut ratsutuskaan, sillä arvon tamma harasi aivan kaikessa vastaan. Vielä nykyäänkin, reilusti aikuisiällä olevana kaiken nähneenä hevosena, ruunikko saattaa keksiä ettei ota kuolaimia suuhunsa, nosta jalkaansa, anna kiristää satulavyötä ilman, että potkii vatsansa alle, ei tasan mene trailerin kyytiin.. Tilanteet tulevat yllättäen, Gimman oikut eivät ole mitenkään sidoksissa kiimakiertoon, käsittelijän paidan väriin tai mihinkään muuhunkaan. Tamma saattaa kesken kaiken, oltuaan hyvinkin suostuvainen ja neutraalin asiallinen, päättää aloittavansa yhden tamman protestin sadeloimea, pesupaikkaa tai jotain muuta vastaan. Siinäpä sitten taas ollaan henkisen kädenväännön äärellä pohtimassa, missä on se hevoskuiskaaja, joka tätä suomineitoa ymmärtäisi. Kaiken saa kyllä tehtyä, eikä Gimmakaan joka päivä kiukuttele tai haraa vastaan.

Työnteko voi olla aivan mitä tahansa. Gimma saattaa suostua yhteistyöhön kaikessa, jopa vähän innostua ja tuntua pitävän päiväohjelmastaan. Se saattaa myös protestoida aivan kaikkea vastaan, kieltäytyä liikkumasta tai kehittää yhdestä tietystä liikkeestä, esteestä tai askellajista ylitsepääsemättömän ongelman. Tällä hevosella on rautainen tahto, hurjasti voimaa ja sisua, pahansisuisuuttakin, sellaisissa määrissä, että jos Gimman vain saa tekemään mitä siltä pyytää niin vain taivas on rajana. Tai ainakin ruunikon oman kapasiteetin yläraja. Tästähän löytyy liikettä ja hyppyä, on rohkeutta, kykyä, tekniikkaa ja kaikkea ihanaa ja kaunista, herkkyyttä esteälyä näyttävyyttä ryhtiä kokoamiskykyä ja kaikkea tätä jarruttaa Gimman satumainen kyky heittäytyä hankalaksi. Nöyryyttä miinus kymmenen, yhteistyökykyä parhaimmillaankin kädenlämpöisen nelosen verran.
Eikä Gimma tietenkään kestä yhtään kovaa kättä, vaeltavaa pohjetta, hypyistä myöhästymistä, vähääkään ristiriitaisia apuja. Jos keskivartalo jarruttaa mutta pohje pyytää eteenpäin Gimma saattaa ihan hyvin protestina pysähtyä, peruuttaa tai vaikka pukittaa. Palaute ainakin on välitöntä, jos jokin menee mönkään..

Kaiken mennessä niin sanotusti putkeen satulassa tekee mieli itkeä ilosta. Gimma kuuluu ehdottomasti tasonsa kärkihevosiin, ei kahta puhetta muusta. Gimma pärjää kouluradoilla sekä rata- ja maastoesteillä, kilpaileminen ei jännitä tippaakaan. Valitettavasti yleisö ei aiheuta ruunikossa halua tehdä yhteistyötä, mikäli tammaa ei kiinnosta tehdä jotain se ei myöskään tee, olipa mielenosoituksella yleisöä tai ei.
Parhaimmillaan kevyt, herkkä, reippaasti etenevä hevonen, jonka askelista löytyy säätövaraa ja hypyissä on voimaa ja varmuutta, mutkia voi vetää suoriksi ja lähestymisten kanssa olla melkein uhkarohkea. Gimma ei pelkää, Gimma tekee, ja sillä on kyllä loistava estesilmä sekä tasapaino. Sileällä jokainen askellaji on tasavahva, eikä mikään kouluradan tehtävä aiheuta harmaita hiuksia hankaluudellaan. Tasaisen kova suorittaja joka lajissa - mikäli sattuu haluamaan. Lahjonta, uhkailu, nätisti pyytäminen, kaikki on kokeiltu ja hedelmättömäksi todettu. Josko parempiluontoinen ori auttaisi asiaa ja seuraava sukupolvi saisi emänsä kyvyt, muttei luonnetta.. Saahan tuota toivoa.

Luonteen on kirjoittanut Lissu T., kiitos ♡ Pienet muokkaukset on tehnyt omistaja.

Sukuselvitys
Cohkka
sh, m, 160cm
KTK-III, KERJ-II
Rikkinevan Velhonmielas evm Velhonkiro evm
Rikkinevan Veela evm
Duová evm Kelmipuron Viskitraumat evm
Kaarnas Diinna evm
VIR MVA Ch Ketunkielo
sh, prt, 156cm
KTK-II, SLA-I, ERJ-II, KERJ-III
Hiesutonttu evm Hirmukko evm
Nuttulan Aavetanssi evm
Ketunheila evm Pilviheili evm
Ketunkiusa evm

♡ 22.09.2022 o. Jeilin Aragorn (i. Jeilin Eldarion)
♡ 15.04.2023 t. Ketunlieko (i. Syyn Revohka)
♡ 15.05.2023 t. Murun Helmiäinen (i. Tuulenpesän Aarnivalkea)


Kisakalenteri

KRJ

KRJ:n alaisia sijoituksia 00 kpl.

/ ERJ

ERJ:n alaisia sijoituksia 00 kpl.

/ KERJ

Ominaisuuspisteet

Nopeus: 258.94 p.
Kestävyys: 259.1 p.
Hyppykapasiteetti: 446.86 p.
Rohkeus: 458.28 p.
KERJ:n porrastetuissa tasolla 4/4 (1423.18 p.)


Päiväkirja ja valmennukset

19.01.2022 Kasvattajan kertomaa
"Ketunkielon kanssa kun meni vähän niin, että yhtenä päivänä tein kovastikin suunnitelmia, että saisin siitä edes yhden varsan kotiinkin, ja toisena olin viittä vaille viemässä koko hevosen saunan taakse, niin ne jälkeläisvisiot olivat useimiten hieman katkolla. Kerran sitten ratkaisin asian vain niin, että päätin laittaa tammalle Cohkkaa. Siitä yhdistelmästä oli jo aiemmin tullut ihan tervepäinen ja kiva varsa. Riskinä oli myös saada sekä tyhmä että ilkeä hevoseläin, mutta onneksi näin ei käynyt. Gimma on kyllä melko herkkä, joskus vähän ailahtelevakin, mutta verrattuna emäänsä oikea herranterttu. Voisi sanoa, että Gimma on sellainen Niiskuneiti, joka tykkää kauniista ja kivoista asioista, ja nakkelee niskojaan kaikelle tylsälle ja ärsyttävälle."