Takaisin hevoslistaukseen
Kurjen Surtr
Perustiedot
Nimi: Kurjen Surtr "Suttu" Rekisterinumero: VH22-053-0018
Rotu: norjanvuonohevonen Syntymäaika: 14.03.2022
Sukupuoli: ori Ikääntyminen: 4v 12.07.2022, 8v 09.03.2023
Säkäkorkeus: 142cm Omistaja: Naella, VRL-12320
Väri: ruunihallakko (EE/Aa/DD) Kasvattaja: Kurjenpesä
Painotuslaji: kouluratsastus Koulutustaso: helppo A / 80cm
Ch, KTK-II, KV-II
☆☆☆

"Vuonohevonen. Alunperin olin kirjoittamassa ostotarjousta kenttäpainotteisesta puoliverivarsasta, mutta viimehetkillä vaihdoin viestin otsikoksi vuonohevosvarsan nimen. Miksi? Tarvittiinko meille koulupainotteista hevosta, saati norjalaista sellaista? En tiedä. Otsikon vaihto oli luultavasti hetkellinen mielenhäiriö, jota katuisin myöhemmin. Ja niin minä vähän kaduinkin, kun järjestelin tallin karsinajärjestystä uusiksi uutta tulokasta varten, mutta jo saapumispäivänään Sutuksi nimetty varsa sulatti kaikkien sydämet äärimmäisen suloisella olemuksellaan. Nähtäväksi jää, hurmaako ori tulevaisuudessa myös koulutuomarit, vai millainen tyyppi tästä kuoriutuukaan."

Menoa ja meininkiä tarjoileva Suttu on elämäniloinen, herkästi innostuva Duracell-pupu, jonka paristot eivät tunnu ehtyvän ikinä. Oria on hirvittävän helppo motivoida opettelemaan uutta sekä tekemänä töitä, mutta vajailla ohjeilla tai epäselvät avut saadessaan hallakko säveltää sujuvasti omiaan. Hevosten kanssa nyt ei muutenkaan saisi unohtua haaveilemaan, mutta Suttu käyttää ratsastajansa tai hoitajansa haavetauot aina röyhkeän opportunistisesti huvikseen ihan miten tykkää. Onneksi hallakko on pohjimmiltaan kiltti, eikä se koeta kammeta ihmistä selästään, tallo varpaita, silppua loimia tai muutakaan sellaista. Ennemmin se tekee jotain omasta mielestään hauskaa, kuten tapailee laukanvaihtoja tai muuten vain viipottaa kiitoravia eteenpäin. Tallin puolella hauskanpito voi olla ketjujen syömistä tai hoitajan pipon nappaaminen huulten väliin (Suttu ei kuitenkaan syö hanskoja tai päähineitä, se vain pitelee niitä suussaan – hupsu hevonen!).

Suttu ei kaipaa tai tarvitse rutiineja vaan tekemistä. Sillä onkin niin karsinassaan kuin tarhassaan viihdykettä erilaisista hevosystävällisistä leluista havunoksiin ja autonrenkaisiin. Erilaiset jumppatuokiot hoitohetkien yhteydessä, samaten temppujen opettaminen, pitävät myös vuonohevosen aivosolut liikkeellä ja orin mielialan iloisen tyytyväisenä. Aivojumpan lisäksi hallakko kaipaa paljon liikuntaa, vaihtelevaa sekä oikeasti hien pintaan nostavaa. Karsinalevossa Suttu paitsi pitkästyy, myös kerää niin paljon pöllövirtaa, että muuttuu sinkoilevaksi pikku tykinkuulaksi taluttaa, ratsastamisesta nyt puhumattakaan. Onneksi orin sairaslomat ovat olleet harvassa ja lyhytkestoisia.
Utelias, sosiaalinen ja kiltti Suttu on kyllä mukava käsitellä, kunhan ei koeta saada orista itselleen mitään halikaveria pitkiksi venyviin hoitohetkiin. Sutun kanssa kannattaa puuhastella ennemmin työnteon merkeissä, jo pelkkä talutteluhetki on orille mieluisampi kuin sisällä rapsuteltavana seisominen. Kengitys, klippaus sun muu vähän pitkäkestoisempi vähän koettelee Sutun hermoja, mutta kun sille keksii vähän puuhaa ja katseltavaa niin näistäkin selvitään ongelmitta.

Esteillä tai kärryjen edessä hallakko ei ole kummoinen. Hyppytekniikka on varsin vaatimaton, eikä orille ole ajopuolelta opetettu kuin perusteet. Työintoa kyllä löytyy, Suttu lähtee rinta rottingilla, korvat hörössä niin hyppäämään kuin kärryttelemään – mukavaa vaihtelua! Suttu kyllä hyppää rohkeasti ja epäröimättä kaiken ja on mukava, kevyt ajaa.
Kouluratsastus on kuitenkin ehdottomasti meidän lajimme, jossa Suttukin loistaa. Kolme hyvää perusaskellajia, hieno ryhti, riittävästi kokoamiskykyä ja kunnolla potkua ja voimaa takaosassa. Hallakossa on kaikki palikat paikoillaan, oikein hyvät lähtökohdat kouluradoilla menestymiseen helpoissa luokissa. Tärkeintä on orin oma työmoraali ja ratsastettavuus; mielellään suorittava hevonen on se, mihin jokaisen ratsastajan tulisi pyrkiä, ja Suttu tosiaan tekee mielellään ihan kaikkea, kenen tahansa kanssa.
Suttu tekee tasollaan tavattoman tarkkaa, hyvää jälkeä, kunhan sitä oikeasti ratsastaa koko ajan ja pyytää nätisti. Ori kyllä antaa virheet anteeksi eikä jää kaunistelemaan niitä tai hämmenny epäselvistä avuista. Jos ori ei jotain ymmärrä, se keksii omiaan tuntematta tippaakaan huonoa omatuntoa moisesta. Eikä se ota nokkiinsa myöskään niin sanotusta ruotuun palauttamisesta, ratsastajan pään mukaisen treenin jatkamisesta. Hallakko tuntuu olevan aina hyvällä tuulellaan päästessään liikkumaan, askellajilla tai edes lajilla ei ole mitään väliä, eikä myöskään sillä, kenen pään mukaan liikutaan.

Matkustamiseen Suttu suhtautuu hyvin neutraalisti. Onhan se trailerissa/rekassa seisoskeleminen hieman tylsää, mutta ainakin matkan ajan saa mutustella heiniä. Esiintymisen päälle hallakko ei ymmärrä. Kyllähän se yleisön tiedostaa ja on valtavan utelias kisapaikkojen vilinästä, uusista asioista, hevosista ja ihmisistä. Itse kilpailusuoritus on vuonolle kuitenkin kuin mikä tahansa treeni, ei se tajua laittaa jalalla vähän koreammin tai muutenkaan esiintymällä esiintyä, nauttia saamastaan huomiosta. Hyviä ratojahan Suttu tekee, joten en minä valita. Joistain hevosista vain huomaa, kuinka ne nauttivat esiintymisestä, ihan samalla tavalla kuin ihmisistä huomaa.

Luonteen on kirjoittanut kasvattaja, kiitos ♡

Sukuselvitys
VIR MVA Ch CHR Múspellsheimr
nvh, rnhkko, 140cm
KTK-I
Hallvard N
Hrærek
Hedinfrid
Ch Gravfelt Korynna
KTK-II
Noorvik Scyld
Gravfelt Kronelilje
VIR MVA Ch Kurjen Hellfest
nvh, rnhkko, 145cm
KTK-II
VIR MVA Ch Grímnismál
KTK-I, KRJ-I
Tjoflaat
Eline
VIR MVA Ch Valla Karneval
KTK-II
Valla Karusell
Valla Marisko

♡ 00.00.0000 (e/i. )


Kisakalenteri

11.06.2022 irtoSERT: Gullgrove, norjanvuonohevosorit, tuom. Lissu T.
25.06.2022 irtoSERT: Susiraja, kevyet kylmäveriorit (ei sh), tuom. Lissu T.
16.08.2022 irtoSERT: Aartoneva, norjanvuonohevosorit, tuom. Vibaja

KRJ

Ominaisuuspisteet

Kuuliaisuus ja luonne: 970.42 p.
Tahti ja irtonaisuus: 936.49 p.
KRJ:n porrastetuissa tasolla 4/4 (1906.91 p.)


KRJ:n alaisia sijoitksia 01 kpl

31.08.2022 / KRJ Cup / Teilikorpi / helppo C / 7/104

Villit kilpailut ja muut tapahtumat
21.08.2022 / Rihtniemen ratsutila / kouluratsastus / helppo C / 1/27
21.08.2022 / Rihtniemen ratsutila / kouluratsastus / helppo B / 13/30


Päiväkirja ja valmennukset

14.08.2022 Vapaapäivän hoitohetki, kirjoittanut omistaja
Suttu vietti tänään vapaapäiväänsä ja sen vointi oli tarkistettu jo aamulla, mutta illan viimeisen ratsun jälkeen minun teki mieli ottaa vielä pystyharjainen ponipoika hoidettavakseni. Hain Sutun tarhastaan talliin hieman seitsemän jälkeen illalla, ja laitoin orin omaan karsinaansa päätallissa. Oli sunnuntai ja olin lupautunut tekemään iltatallin yksin, joten tallissa ei ollut enää muita. Vain pari hevosta, jotka olivat jääneet treenin jälkeen suoraan sisälle. Ulkona nimittäin satoi, joten hevosia oli turha viedä ulos tunnin tai parin takia. Suttu näytti karsinassaan vähän surkealta, kun riisuin siltä sadeloimen ja heilautin sen otsatukan pois silmiltä. Pystyharja oli hieman painunut kaulakappaleen alla, joten kohensin sitä hieman ennen kuin vein loimen kuivamaan ja hain harjasangon. Yritin ensin harjata Suttua niin, että se oli irti, mutta nopeasti kävi selväksi että se ei onnistuisi ja siirryimme sitten pesupaikalle. Ensin ori vähän vastusteli, kun kehotin sitä liikkumaan vain päitsistä vetämällä, mutta seurasi sitten kuitenkin. Suttu oli loimen jäljiltä puhdas jalkojen hiekkakerrosta lukuunottamatta, joten keskityin sitten jalkojen perusteelliseen puhdistamiseen. Pesin jalat ensin letkulla ja sitten kuivasin karvat pyyhkeellä. Orin kauniit vuohiskarvat näyttivät heti kirkkaammilta kuin pitkään aikaan. Jalkojen parissa puuhastellessani huomasin myös hännän kaipaavan hieman pesua ja leikkausta, joten tartuin nopeasti toimeen ja pian häntä näytti myös oikein hyvältä. Harjasin sen vielä kunnolla selvityssuihkeen kanssa ja nappasin lopuksi ihan kuvankin, kun tulos oli niin hyvä. Talliporukan whatsapp-ryhmässä Suttu keräsi illan mittaan monta sydäntä ja Kiira harmitteli, kuinka vuonopoika oli jäänyt häneltä niin vähälle huomiolle. Vastasin, että tilanne ei ollut vielä menetetty ja että Kiira voisi ottaa orin vaikka koko seuraavaksi viikoksi liikutettavaksi, mutta tämä idea sai vain pari alapeukkua. Suttu työskenteli nyt pääasiassa Iran kanssa, joten ei se varsinaisesti liikuttajaa tarvinnutkaan.
Hännän jälkeen peseminen sai jäädä sikseen ja keskityin vielä selvittämään Sutun otsatukan ja pystyharjan. Suttu oli pesupaikalla ihan yllättävän rauhallinen, joten kaivelin sille lopuksi muutaman porkkananpalan kiitokseksi. Sitten Suttu pääsi omaan karsinaansa odottelemaan iltaruokia, jotka tulisivat heti kun loputkin hevoset olisivat sisällä. (312 sanaa)

20.07.2022 Kouluvarsojen laatuarvostelu, KV-II
Ennen kisauran aloitusta neljävuotias Suttu pääsi käymään Kouluvarsojen laatuarvostelutilaisuudesta. Suttu palkittiin parhaana neljävuotiaana ja luokkansa parhaana muuna ratsuhevosena. Virallisesti ori sai laatuarvostelusta II-palkinnon, mutta meille sekin on erittän hieno saavutus.
Rakenne: 7 + Laukka: 5 + Ravi: 4 + Käynti: 3 + Ratsastettavuus: 2 + Lisäpisteet: 6 + Suku: 4 = 31p. KV-II

30.06.2022 Kantakirjaustilaisuus, KTK-II
Suttu vietiin esille Hevoskantakirjan kesäkuun tilaisuuteen ja palkittiin toisella palkinnolla pistein 18 + 18 + 20 + 19 = 75p.