Takaisin hevoslistaukseen
Lotus Scar
Perustiedot
Nimi: Lotus Scar "Lotus" Rekisterinumero: VH22-011-0002
Rotu: hannoverinhevonen Syntymäaika: 02.12.2021
Sukupuoli: ori Ikä: M Layouts / raitatossu.net/mayflowerv (4v 20.06.2022, 8v 06.01.2023)
Säkäkorkeus: 166cm Omistaja: Oliver Koosch (VRL-12320)
Väri: musta (Ee/aa) Kasvattaja: Asgard Sporthorses
Painotuslaji: esteratsastus Koulutustaso: vaativa B / 160cm
Ch, KTK-I, EV-II
☆☆☆

"Syksy 2021 oli minulle aika raskas, sillä jouduin luopumaan molemmista omista estehevosistani yllättäen. Vanhemmalle Sofiya-tammalle tuli paha ähky, jonka myötä se piti lopettaa välittömästi ja niinpä Fes-ruunan piti muuttaa toiselle tallille. Fes liukastui tarhassa pahasti vain pari päivää muuton jälkeen, mursi jalkansa ja päätyi leikkauspöydälle. Mitään ei kuitenkaan ollut enää tehtävissä ja niin myös nuori ruuna sai mennä. Työni valmentajana ja ratsuttajana on pitänyt minut jaloillani ihan hyvin, sillä saan hoitaa ja ratsastaa Naellan hevosia ihan niin paljon kuin haluan. Jotain kuitenkin puuttui ja niinpä aloitin uuden hevosen etsinnät, kaikessa hiljaisuudessa tosin. Naellasta olisi varmasti apua, mutta halusin ainakin aluksi tehdä tutkimusta tarjonnasta ihan yksin. Etsin pääasiallisesti nuorta, 4-5-vuotiasta puoliveristä ja niitä olikin yllättävän paljon tarjolla. Tein pari koeratsastusreissua Eurooppaan, mutta mikään ei oikein tuntunut hyvältä, täydelliseltä. Joulun jälkeen, pari päivää ennen uutta vuotta, törmäsin Asgard Sporthorsesin kasvattimyyntiin, ja päädyin selailemaan sen läpi vaikka varsaa en suoranaisesti etsinytkään. Lotus Scar osui silmään ensin pelkkänä nimenä, mutta tutustuessani sen sukuun paremmin, tiesin heti että tulevaisuudessa minua kuljettaisi esteeltä toiselle Lotus."

Lotus Scarista huokuu itsevarmuutta ja rauhallisuutta, kun sen kohtaa. Lotus ei ehkä ole hirmuisen korkea tai muuten kookas kaveri, mutta sen seesteinen katse kaikissa tilanteissa riittää tuomaan ihanaa turvallisuudentunnetta. Lotus ei turhia hätäile ja se tulee toimeen ihan kaikkien kanssa. Ihan pienten käsiin sitä ei voi antaa, mutta aikuisen avustuksella lapsetkin voivat harjata Lotusta. Taluttaessa Lotus voi joskus pörhistellä ohitettaville hevosille, joten taluttaja saa mieluiten olla vähän kokeneempi hevosihminen, mutta kaikkien perässä Lotus tulee kyllä sinne minne halutaan. Lotus on mukavan helppo varustaa ja se kyseenalaistaa ihmisten toimintaa vain hyvin harvoin.

Ori on ratsuna äärimmäisen kiva ja mahtava tyyppi. Lotus on ihan ratsukoulutuksen alusta asti ollut hyvin yhteistyöhaluinen ja vastaanottavainen, ja nämä piirteet ovat onneksi pysyneet. Ori oppi perusasiat hyvin nopeasti ja koska potentiaalia oli selkeästi perusjuttuja enemmän, on Lotus koulutettu vaativalle tasolle kouluratsastuksen parissa. Esteratsastus on kuitenkin orin päälaji. Lotuksella on isot liikkeet, se vaihtaa laukkaa ilmavasti ja vaatii liikkumiselleen hieman keskiverto hevosta enemmän tilaa, mutta tarvittaessa Lotus kääntyy hyvinkin pienessä tilassa. Lotus on kuin luotu esteradoille, ja se selkeästi nauttii todella paljon päästessään puomien pariin - olivatpa ne maantasalla tai korkeammalla. Lotus hyppää mukisematta lähes mitä vain ja monet ovat kuvailleet sitä täydelliseksi kilpahevoseksi - omistaja mukaanlukien. Ori tekee esteradalla kaikkensa onnistumisen suhteen ja jos mahdollista, se korostuu edelleen kilpailuissa. Lotuksella on hyvä hyppytekniikka ja sillä on selkeästi silmää valita ponnistuspaikat itse.
Lotus maastoilee hyvin niin yksin kuin porukassakin ja kyttää hyvin harvoin mitään. Autot ja muut moottoriajoneuvot ovat ihan ok, mutta äkillisesti ilmestyvät koirat voivat saada Lotuksen jännittymään. Maastoesteitä Lotus ei hyppää samalla innolla kuin kentällä, mutta ylittää kaatuneet puunrungot ja matalat ojat ihan näppärästi jos ratsastaja niin pyytää.

Lotus lastautuu ja matkustaa rauhallisesti sekä trailerissa että hevosautossa. Sille kelpaa matkaseuraksi lajitoveri tai pelkästään heinäverkko ja orin saa ihan hyvin lastattua sekä purettua yksinkin. Uusissa paikoissa Lotus aivan yhtä zen kuin kotonakin niin maasta- kuin selästäkäsin. Ympärillä pyörivät vieraat hevoset eivät stressaa Lotusta, mutta ori arvostaa selkeästi omaa rauhaa ja viihtyy hyvin esimerkiksi trailerissa jos päiväkarsinaa ei ole saatavilla.

Sukuselvitys
Lexus
hann, rn, 165cm
Lexington evm Lewis II evm
Vivacious evm
Bonbon evm Bloodstream evm
Ultraviolet evm
Tokyo Story
hann, rt, 162cm
Tokyo Drift evm Toy Universe evm
Better Luck Tomorrow evm
Black And Poisonous evm Bugatini evm
Ever Fallen In Love evm

♡ 00.00.0000 (e. )


Kisakalenteri

10.08.2022 Adina, puoliveriorit (4/12): irtoSERT, tuom. Jannica
28.08.2022 Tuoninen, puoliveriorit (4/12): irtoSERT, tuom. Jannica
05.09.2022 Elm Ponies, puoliveriorit (5/12): irtoSERT, tuom. Lissu T.

ERJ

Ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteetti: 828.98 p.
Rohkeus: 832.05 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 832.19 p.
ERJ:n porrastetuissa tasolla 6/10 (2493.22 p.)ERJ:n alaisia sijoituksia 12 kpl.

31.07.2022 / ERJ Cup / Couture / 80cm / 3/86
16.08.2022 / ERJ / Juksula / 80cm / 5/52
18.08.2022 / ERJ / Juksula / 90cm / 4/53
19.08.2022 / ERJ / Juksula / 80cm / 7/52
19.08.2022 / ERJ / Juksula / 90cm / 1/53
31.08.2022 / ERJ Cup / Hiivurin sh:t / 90cm / 4/103
24.09.2022 / ERJ / Moana PB / 110cm / 2/17
25.09.2022 / ERJ / Moana PB / 100cm / 2/26
25.09.2022 / ERJ / Moana PB / 110cm / 1/17
03.10.2022 / ERJ / Valokylä / 100cm / 1/30
05.10.2022 / ERJ / Valokylä / 100cm / 5/30
07.10.2022 / ERJ / Valokylä / 100cm / 2/30

Villit kilpailut ja muut tapahtumat
00.00.2021 / kilpailut / laji / luokka / 00/00


Päiväkirja ja valmennukset

31.08.2022 Kantakirjaus, KTK-I
Kyllä oli Oliverilla vähän hymyssä pitelemistä, kun hän talutti Lotuksen ulos maneesista kantakirjaustilaisuuden palkintojenjaon päätteeksi. Lotus oli juuri kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla, vaikka liikkeiden esitys oli miehen mukaan mennyt "huonosti" eikä hänen lisäyksensä "Lotusta ehkä palkittaisi ollenkaan" ainakaan parantanut tunnelmaa. Niin musta ori kuitenkin yllätti, ja Oliver oli nyt kantakirjaorin omistaja. Lopullisesti Lotuksen pisteet olivat 19 + 20 + 21 + 20 eli yhteensä 80, mikä on hieno saavutus!

30.06.2022 Estevarsojen laatuarvostelu, EV-II
Kävimme Lotuksen kanssa esittäytymässä kesäkuun estehevosvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa. Ykköspalkinto jäi vain pisteen päähän, mutta kakkospalkintokin on oikein hieno muisto. Lotuksen rakenne sai 8 pistettä, suvustaan 9, käytöksestään tilaisuudessa 2, irtohypytyksestä yhden ja askellajeistaan 3 pistettä. Lisäksi lisäpisteitä kerättiin 9 pisteen verran. Yhteissaldo oli siis 32 pistettä.

20.04.2022 Perjantai-illan estetreenit, kirjoittanut omistaja
Tänään Lotus pääsi perjantai-illan kunniaksi vähän hyppäämään. Oltiinhan me irtohypytystä treenattu jo, mutta tänään halusin nostaa ristikot ensimmäistä kertaa ihan esteen kokoisiksi pystyiksi. Lotuksen kaveriksi esteitä pääsi hyppäämään puoliveritamma Rigina, joka oli menossa estevarsojen laatuarvosteluun ensiviikolla. Lotuksella kyseinen koetus olisi edessä vasta myöhemmin, mutta nyt oli tärkeää treenata. Laitoimme tallityöntekijä Kiiran kanssa hevoset valmiiksi tallissa ja pian suuntasimmekin jo maneesiin, jonne olimme aiemmin koonneet irtohypytyskujan kahdella pystyllä ja yhdellä okserilla.

Alkuverryttelyiksi kävelimme ensin maneesia ympäri ja kävimme tutustumassa kujaan, kun esteet olivat aluksi vain maapuomeina. Seuraavaksi Rigina ja Lotus pääsivät verryttelemään irti ravissa ja laukassa, esteet edelleen puomeina maassa. Lotus ei olisi malttanut pysyä paikoillaan, kun Rigina ravasi ympärillä, mutta lopulta ori tyytyi kohtaloonsa ja odotti vuoroaan kiltisti. Lotuksen juoksutusvuoron ajaksi Rigina meni Kiiran kanssa ulos kävelemään, jotta ori sai keskittymisrauhan.
Lotus pääsi hyppäämään ensin, ja sen ajaksi Rigina sai kävellä edelleen ulkona, mutta nyt Sessan kanssa. Kiira tuli auttamaan minua maneesin puolelle. Maapuomit nostettiin ensin ristikoiksi, ja Lotus huomasi heti, mikä oli päivän agenda. Ori ryntäsi kujaan vauhdilla, suoritti esteet isoilla loikilla ja spurttasi heti maneesin toiseen päähän pukitellen kujasta päästyään. Ristikoita mentiin muutaman kerran, jotta enimmät virrat saatiin pois. Sitten Kiira nosti ristikot pieniksi pystyiksi ja okserin etummaisen puomin taaempaa alemmas. Kävelytin sillä aikaa mustaa oria, jonka suusta oli roiskunut vaahtoa ryntäille, sen verran innoissaan nuori oli. Korkeammatkaan esteet eivät tuottaneet Lotukselle mitän vaikeuksia, joten esteitä nostettiin kerta kerralta viiden sentin välein ja lopulta okseri, joka oli kujan korkein este, oli noin 80 senttimetrin korkeudessa. Koska senkin Lotus selvitti erittäin hienosti ja ilmavalla hypyllä, päätimme päättää päivän treenit siihen. Kujan molemmat päät piti tukkia Lotuksen ravien ajaksi, sillä ori olisi itse kovasti halunnut vielä jatkaa. Loppukäynneille lähdimme orin kanssa ulos, jotta Rigina sai tulla tekemään oman treeninsä. Kiira ja Sessa vakuuttivat pärjäävänsä tamman kanssa, joten suuntasimme Lotuksen kanssa pienelle metsälenkille ja sen jälkeen talliin iltaruokien ääreen. (308 sanaa)

02.02.2022 Tutustumista suitsiin, kirjoittanut omistaja
Viime viikolla Mangoviaan pihaan oli kaartanut hevosauto, ja sieltä kuljetusfirman työntekijä oli purkanut ujon ja hieman heiveröisen näköisen orivarsan, jota katselin nyt tarhan portilta. Varsa, tuleva estehevoseni Lotus, oli puolikkaassa viikossa kotiutunut uuteen kotiinsa jo melko hyvin, joten tänään ajattelin, että ohjelmassa voisi olla muutakin kuin aamuinen talutus tarhaan ja illalla takaisin sekä harjaus karsinassa. Lotus tarhasi yhdessä nuoren welshponiorin Hugon kanssa, ja pojat tuntuivat tulevan hyvin juttuun, vaikka musta puoliverinen olikin welshia paljon korkeampi. Vihelsin napakasti portilla avatessani lankoja ja orit nostivat päätään aamuheinäkasoistaan. Hugo tuli minua vastaan, mutta ohitin sen ja jatkoin Lotuksen luokse. Lyhyen rapsutteluhetken jälkeen sain napsauttaa riimunnarun päitsiin kiinni ja lähdimme yhdessä Lotuksen kanssa porttia kohti. Portilla meni hetki, jotta sain Hugon pysymään aidan toisella puolella, mutta Lotus toimi tilanteessa hienosti eikä se hermostunut Hugon säheltämisestä. Matkalla talliin Lotus hirnahti pari kertaa, kun huomasi, että Hugo ei tullutkaan mukaan. Laitoin Lotuksen päätallin pesupaikalle, ja viereisellä paikalla seisova Lenni laski Lotuksen kierroksia.

Harjasin Lotuksen pesupaikalla perusteellisesti, puhdistin kaviot ja selvitin sekä hännän että harjan. Näitä juttuja oltiin harjoiteltu jo aiemminkin, mutta tänään Lotus sai ensimmäistä kertaa kuolaimet suuhunsa. Kokeilin ensin suitsia orin päähän ilman kuolaimia, jotta sain säädöt kohdilleen ja sitten kuolaimen kanssa. Lotus vastusteli ensin vähän, mutta avasi suunsa pian kiltisti, kun vähän kutittelin sen ikeniä. Suu oli pienen hetken levoton, mutta pian ori rauhoittui mukeltamiseltaan ja otin suitset heti pois ja palkkasin nameilla. Teimme saman harjoituksen vielä pari kertaa ja lopulta jätin suitset kuolaimineen Lotuksen päähän. Laitoin soljetkin kiinni, mutta ori lähinnä hamusi porkkananpaloja taskustani. Koska tilanne oli niin rauhallinen, puin päitset suitsien päälle, napsautin riimunnarun päitsiin ja lähdimme käymään pienellä kävelyllä ulkona. Kävelimme ihan vain tallipihassa ja lopuksi palasimme talliin. Lotus käyttäytyi hienosti, enkä muistanut, olinko ehkä koskaan tavannut näin sopuisaa puoliverivarsaa. Otin tallissa suitset pois ja tarjosin orille lämmintä vettä ämpäristä. Ulkona oli melko kylmä, joten kaikista systeemeistä huolimatta ulkona oleva vesi oli viileää ja kokemusesta tiesin, että varsat joivat kylmää vettä vähän huonosti. Lämmin vesi maistuikin Lotukselle hienosti, joten ämpärin ollessa tyhjä ori pääsi takaisin tarhaan Hugon seuraan. Harjoitukset jatkuisivat huomenna. (340 sanaa)

30.12.2021 Mä ostin varsan, kirjoittanut omistaja
"Naella, mahtuiskohan tuonne navettatalliin yksi yksityishevonen?" kysyin naiselta, joka järjesteli loimia varustehuoneen laatikoihin. "Joo, varmaan, tällä hetkellä mulle ei ole tulossa lisää hevosia", Naella vastasi vähän hajamielisen oloisesti ja hymy nousi kasvoilleni. Mietin mustaa puoliverivarsaa, josta olin tehnyt tarjouksen edellisenä iltana ja tänään se oli hyväksytty. Minulle tulisi uusi estehevonen heti uuden vuoden alkuun. Naella nosti katseensa loimista ja katsoi minuun. "Oliko sulla sitten jotain mielessä?" "Ei ollut, tai no, siis", sopertelin jotain vastaukseksi. "Kerro vain! Jonkun kaverin hevonen?", Naella kyseli. "No mä ostin hevosen, varsan ja se tulee Suomeen tammikuussa. Voisikohan se muuttaa tänne? En haluaisi hankkia sille kaveriksi jotain shettistä omaan pihaan", kerroin edelleen hymyillen. Naella sen sijaan vakavoitui ja olin jo hetken varma, ettei hän suostuisi. Muutaman sekunnin päästä naisen kasvot sulivat ja hän hyppäsi halaamaan minua. "No tottakai! Mä olenkin vähän miettinyt, milloin sä hankit uuden, kun Sofiyalle ja Fesille kävi kuten kävi. Mäkin olen katsellut sulle hevosta, mutta ehkä ihan hyvä että löysit etsimäsi ensin", Naella intoili. Aloin etsiä naisen pyynnöstä kuvaa varsasta ja totesin samalla, että olin huomannut Naellan selailleen myös myyntipalstoja tallin tabletilla - naisella oli pahana tapana jättää kaikki välilehdet auki lopettaessaan laitteen käytön. Kuten olin arvannut, Naella ihastui pörröiseen mustaan orivarsaan, joka kirmasi innostuneena rautiaan emänsä vierellä. Kevääni näytti nyt paljon paremmalta kuin vielä viikkoa aiemmin. (214 sanaa)