Takaisin hevoslistaukseen
Portjengrat
Perustiedot
Nimi: Portjengrat "Karppi" Rekisterinumero: VH21-027-0118
Rotu, sukupuoli: newforestinponi, ori Syntymäaika: 15.03.2020
Säkäkorkeus: 141cm Ikääntyminen: v, 4v 20.12.2020, 8v 26.09.2021
Väri: punaruunikko (Ee/AA) Omistaja: Naella, VRL-12320
Koulutustaso: helppo A / 110cm Kasvattaja: Pamela Bashford, Iso-Britannia
Painotuslajit: koulu- ja esteratsastus Maahantuoja: Aino Kurkinen, Kurjenpesä
KTK-III
☆☆☆

"Syyskuinen tiistaiaamu, kuppi teetä ja nopea vilkaisu hevosfoorumille ennen tallia. Tai niin minä luulin. Vilkaisu ei jäänyt kovin lyhyeksi, kun silmiin osui Kurkisen Ainon topic, jossa hän esitteli myyntivälityksessä olevia hevosiaan. Klikkasin linkin auki ja selailin hevosten nimet läpi. Joukossa oli myös kaksi new forest-oria, jotka kiinnittivät erityisesti huomioni. Musta poni, hieman ruunikkoa vanhempi vaikutti ensinäkemältä oikein hienolta, mutta kahdeksanvuotiasta ruunikkoa tutkiessani ihastuin täysin ja päädyin lopulta kirjoittamaan ostotarjouksen. Vasta illalla, pitkän tallipäivän päätteeksi avasin koneen uudelleen ja olin saanut vastauksen - saisin lähteä katsomaan ostostani jo heti seuraavana päivänä Kurjenpesään. Keskiviikkona, hieman iltapäivä kolmen jälkeen Mangovian pihassa seisoi jo uusi asukas."

New Forest -ori Portjengrat eli tutummin Karppi on yleensä ensinäkemältä aika mitäänsanomaton, hirmuisen tavalliselta näyttävä poni, jota voi olemuksen perusteella erehtyä luulemaan myös ruunaksi. Ja sellainenhan Karppi vähän onkin, tavallinen poni. Paljoa se ei itsestään anna eikä vahingossakaan tee itsestään numeroa hevosporukassa, mutta vähän enemmän ponin kanssa touhuiltua voi ruunikosta huomata löytyvän myös ihan oma valloittava persoonansa. Karppi on parhaimmillaan oikein huumorintajuinen tyyppi, joka rakastaa hoitohetkiä ennen treeniä ja rapsuttelutuokioita kesken talutuslenkin. Ori on vähän sellainen pienen ystäväpiirin haluava poni, eikä se siis pidemmänkään päälle ala välttämättä milleensäkään joidenkin ihmisten kanssa. Hyviä heppakavereitakin Karpilla on vain yksi, jonka perään se saattaa höristä mutta muuten poni viihtyy hyvin pitkälti omissa oloissaan. Kuka tahansa voi kyllä hoitaa Karppia eikä mitään pahaa tapahdu, mutta ei kyllä mitään muutakaan - Karppi seisoo harjatessa paikoillaan kuin tatti, nostaa kaviot puhdistusta varten kiltisti eikä varusteiden laitto ole mikään ongelma. Jos hoitaja sattuu kuitenkin kuulumaan Karpin valitsemaan lähipiiriin, voi ori jekkuilla pilke silmäkulmassa esimerkiksi kaatamalla harjasangon tai pyörittelemällä kuolainta suussa, jotta turpahihnan kiinnittäminen veisi mahdollisimman kauan. Ori on ehdottomasti tutustumisenarvoinen persoona, jos vain jaksaa olla kärsivällinen.

Ratsuna Karppi on ryhdikäs ja erittäin yritteliäs poni, jolla kolme laadukasta askellajia ja voimaa kantaa itsensä hienosti. Karppi on helppoa saada liikkumaan oikein päin ja orin ratsastaminen voi parhaimmillaan olla todella antoisa kokemus. Ori ei ole automaatti, mutta se tarjoilee herkästi erilaisia ratkaisuja jos ei aivan ymmärrä ratsastajan ohjeita ja sopiikin siksi myös vähän vähemmän ratsastaneille. Karppi toimii ratsuna oikein kivasti kenen tahansa kanssa, mutta orin olemus on ehkä piirun verran rennompi kun selässä on sille tuttu ihminen.
Esteponina Karppi on ketterä ja hirmuisen nopea. Ruunikko tuntuu osaavan vähintään ajatuksenluvun jalon taidon, sillä esteradalla ei tarvitse kuin miettiä seuraavaa estettä ja Karppi on jo täysillä menossa. Karppi kääntyisi varmasti vaikka kolikon päällä, joten ori on juuri niitä poneja, joiden kanssa kerätään rusetit kotiin ja hämmästellään, miten muilla kului radalla niin kauan aikaa. Karppi hyppää yleensä aika reilulla ilmavaralla, ja oikein kivalla tekniikalla, mutta sattuu sillekin toisinaan virheitä ja puomi putoaa. Tästä ori ei kuitenkaan lannistu vaan tuntuu, että se yrittää virheen jälkeen vielä vähän enemmän.
Taitaa olla melko turhaa edes kuvailla, millainen tyyppi Karppi on maastossa? Orin käytös kun ei eroa kentällätyöskentelystä mitenkään. Toisinaan ruunikolla voi olla maastossa vähän enemmän vauhtia, mutta jarru löytyy aina eikä Karpin selässä tarvitse jännittää, että ottaako poni ritolat jotain kummallista nähdessään. Karppi on maastossa sekä selästä- että maastakäsin oikein mukavaa seuraa niin hevosille kuin ihmisillekin. Jos halutaan katsella maisemia niin Karppi katselee myös, ja jos halutaan ottaa vauhdikas laukkapätkä, Karppi laukkaa niin reippaasti kuin vain pyydetään.

Vieraat paikat eivät aiheuta Karpissa minkäänlaisia muutoksia, kuten ehkä jo arvattavissakin oli. Karppi kotiutuu etenkin kisapaikoille todella nopeasti, joten kilparadalla orin kanssa on helppoa loistaa, jos ratsastaja vain muistaa keskittyä tekemiseen. Karppi tykkää esiintyä isoille yleisöille ja olla huomion keskipisteenä kun se pääsee tekemään sitä mistä tykkää, eli näyttämään parhaita puoliaan ratsastajan kanssa. Ori matkustaa sekä porukassa että yksin oikein mallikkaasti eikä lastautumisessakaan ole mitään ongelmaa - trailerista ulosperuuttaminen voi olla välillä vähän jännää, mutta kun joku on ohjaamassa ettei poni pääse peruuttamaan vinoon, onnistuu traikusta purkautuminenkin hienosti. Eläinlääkärien ja kengittäjien kanssa Karppi tulee tietysti myös hyvin juttuun, sillä ori ei pahemmin vastustele mitään. Rokottaessakin ponin suuhun kannattaa olla työntämässä porkkanaa ihan vain sen takia ettei käytös ala vahingossakaan muuttumaan ikävämpään suuntaan.

Sukuselvitys
Rotrouenge
nf, prn, 139cm
Greek Tragedy
nf, trn, 143cm
Odyssey Opera
nf, prn, 145cm
A Story Told
nf, mkm, 141cm
Coppertree Mabel
nf, rn, 139cm
Finch Eady
nf, rn, 140cm
Coppertree Mildred
nf, rn, 138cm
Vanil Noir
nf, prn, 143cm
Tour Noir
nf, prt, 144cm
Stierjoch
nf, rt, 144cm
Hyacinth II
nf, tprt, 141cm
Modern Art
nf, rnkm, 140cm
Maverick of Grenfell
nf, m, 141cm
Colourful Cubes
nf, rnkm, 142cm

Avaa/sulje sukuselvitys

Karpin suvusta löytyy brittiläistä ponikasvatusta huippukilpureista ihan tavallisiin siitos- ja harrasteponeihin. Karppi on syntynyt Manchesterin lähellä pienessä kylässä Pamela Bashfordin ensimmäisenä omana kasvattina ja poni kasvoi siellä kolmevuotiaaksi asti emänsä ja sisarustensa seurassa. Ori myytiin kasvattajalta Leedsin laitamille hevosoppilaitoksen käyttöön, missä Karppi ensin ratsukoulutettiin perusteellisesti ja myöhemmin poni pääsi myös kilpailemaan sekä este- että kouluratsastuksessa oppilaiden kanssa. Seitsemänvuotiaana ruunikko päätyi kuitenkin myyntiin, kun koulun omien hevosten määrää vähennettiin. Karpin hintapyyntö oli kova, joten orista ei tullut montaakaan tarjousta. Hintaa tärkeämpää oli kuitenkin löytää ponia ymmärtävä koti ja niin Karpin tie johti Suomeen, ensin myyntivälittäjälle ja sitten Mangoviaan.

Karpin isä, hirvittävän komea punarautias Rotrouenge on brittiläisten newforest-orien parhaimmistoa. Kasvattaja pitää oria silmäteränään, ja poni onkin pysynyt kasvattajansa omistuksessa koko ikänsä. Rotrouenge on kantakirjattu II-palkinnolla, ja poni on kiertänyt lisäksi paljon näyttelyissä keräten useita ruusukkeita karsinansa ovea koristamaan. Ratsuna ori on painottunut kouluratsastukseen lähinnä omistajansa mieltymyksen myötä, mutta myös esteitä raudikko ylittää mielellään vähintään kotioloissa. Rotrouenge on korkeimmillaan kilpaillut Suomen vaativaa B:tä vastaavissa poniluokissa lähinnä Iso-Britannian maaperällä lukuunottamatta muutamia kisareissuja Ranskaan ja Saksaan. Orin sanotaan olevan luonteeltaan innokas ja rohkea, mutta toisaalta vähän sählääjä. Ratsuna Rotrouenge keskittyy kuitenkin täysin siihen, mitä tehdään. 139-senttinen ori on jätetty pikkuhiljaa pois aktiivisesta kilpailemisesta ja siirretty kokonaan jalostuskäyttöön. Rotrouenge on kuitenkin astunut satunnaisesti tammoja myös kilpauran ohella ja se on periyttänyt kaunista punapigmenttiään ja kivoja liikkeitään useimpiin jälkeläisiinsä.

Rotrouengen isä, Karpin isänisä Greek Tragedy oli mukava yleisponi Iso-Britannian maaseudulta, Yorkin kaupungin läheltä. 143-senttiä korkeaa Greek Tragedya käytettiin kasvattajan luona pari kertaa jalostukseen, vaikkei kummempia meriittejä ponilta löytynytkään. Greek Tragedy oli itseasiassa aika tavallinen tapaus, joka viihtyi lähinnä ruuan parissa (tästä seurauksena hieman pullukka ulkomuoto). Kasvattajan lapset kilpailivat ponin kanssa muutamia kertoja koulu- ja esteratsastuksessa matalalla tasolla, mutta varsinaiseksi kilpaponiksi Greek Tragedya ei voi luonnehtia - poni oli kilpailupaikoilla lähinnä jännittynyt eikä sen kanssa saatu montaa ruusuketta. Tummanruunikko ori myytiin kasvattajaltaan kahdeksanvuotiaana yksityisomistukseen äidin ja tyttären paremmaksi harrasteponiksi, minkä myötä Greek Tragedy ruunattiin. Kasvattajalla ollessaan ruunikko oli loppuvaiheessa muuttunut hieman varautuneeksi myös kotioloissa, joten Greek Tragedylle haluttiin etsiä stressivapaampi ympäristö. Poni pääsi valmentautumaan laadukkaasti täysihoitotallilla, missä myös mukavan poninelämän viettäminen oli helppoa. Ruuna lopetettiin vanhuudenvaivojen alkaessa haitata normaalia elämää 23-vuotiaana.

Karpin isänemä Coppertree Mabel oli kaunis 139-senttinen ruunikko tähtipää, jonka meriittirivistä löytyi lukemattomien esteratsastuskilpailusijoitusten lisäksi kakkospalkinnon kantakirjaustulos ja monia ylistäviä näyttelyarviointeja. Coppertree Mabel syntyi suuressa Coppertree -kasvattajanimellä newforesteja kasvattavassa siittolassa, mutta myytiin jo yksivuotiaana toiselle ponikasvattajalle korkeasta summasta, sillä tamman suku on täynnä upeita periyttäjiä. Coppertree Mabelista kasvoi emänsä kaltainen siro ja nopea poni, joten Coppertree Mabel teki loistokkaan kilpauran esteratsastuksen parissa, hypäten jopa 120-senttisiä ratoja. Tamma oli erinomainen opettaja, joten sen kanssa monet nuoret ratsastajat pääsivät tutustumaan kilpailemisen maailmaan niin ratsastuskentillä kuin näyttelykehissä. Coppertree Mabelia ehdittiin käyttää jalostukseen vain kahden varsan verran, sillä tamma menehtyi rajun ähkyn seurauksena 18-vuotiaana viimeiseksi jääneen varsan ollessa vain puolen vuoden ikäinen. Ruunikko periytti molemmille jälkeläisilleen kilttiä ja ystävällistä luonnetta sekä erinomaiset hyppylahjat.

Vanil Noir, nätti merkitön punaruunikko, on Karpin emä. Vanil Noir on Pamela Bashfordin newforest-kasvatuksen kantatamma, jonka Bashford osti siittola Delanoirin varsamarkkinoilta tamman ollessa kahden vuoden ikäinen. Vanil Noir ratsutettiin ammattilaisen toimesta neljävuotiaana ja koska ratsuttaja Bevin Court ihastui kovasti tamman korkeaan työmoraaliin, Court päätyi myös kilpailemaan ponilla sekä este- että kouluratsastuksen parissa ympäri Britanniaa. Vanil Noiria kuvaillaan luonteeltaan kiltiksi ja rauhalliseksi, mutta tammasta löytyy kuulemma myös itsepäinen puoli. Ponin kilpaura päättyi hieman ikävästi jännevamman vuoksi jo kymmenvuotiaana. Takana oli kuitenkin jo monta menestyksekästä kautta ja tamman katsottiin ansainneen tarpeeksi kaurarahoja, joten Vanil Noir palasi Bashfordin kotitalliin siitoskäyttöön. Tamma onkin 20. ikävuoteen mennessä varsonut kolme kertaa ja on tarkoitus astuttaa vielä kerran. Ruunikko on ollut varsoilleen loistava emä ja se on periyttänyt niille rauhallista, ihmisrakasta luonnettaan sekä ihailtavaa keskittymiskykyä.

Vanil Noirin isä Tour Noir, Karpin emänisä, oli ehdottomasti siittola Delanoirin paras jalostusori kautta aikojen. Punarautias, 144-senttinen ori oli siittolan ensimmäisiä omia kasvatteja ja sen isälinja edustaa vahvasti brittiläistä parhaimmistoa. Tour Noir kantakirjattiin neljävuotiaana ykköspalkinnolla, ja ratsukoulutuksen jälkeen ori aloitti kilpailemisen kenttäratsastuksessa siittolan omistajapariskunnan tyttären, Feyan, kanssa. Feya ja Tour Noir nousivat parissa vuodessa koko Britannian newforest-kansan tietoisuuteen orin loistavan hyppytekniikan ja upeiden liikkeiden, etenkin liidokkaan laukan, ansiosta. Olihan punarautias toki myös hirmuisen komea tuuheine harjoineen ja pitkine sukkineen. Tour Noir astui useita tammoja jo kilpailu-uransa ohessa, mutta ori jäi lopullisesti eläkkeelle ratsun hommista jo 13-vuotiaana. Orin ratsastaja, Feya muutti pois kotoa eikä voinut ottaa ponia mukaansa, joten Tour Noir siirtyi kokonaan jalostuskäyttöön. Uutta ratsastajaa ei vaivauduttu etsimään, sillä Feyan kanssa ori oli saavuttanut jo paljon - pari kenttämestaruutta helpolla tasolla Britanniassa sekä lukuisia oman ratsastusseuran palkintoja ja kunniamainintoja. Tour Noir löydettiin kuolleena omasta karsinastaan 26-vuotiaana. Ori jätti jälkeensä yhteensä 80 jälkeläistä, joista yli puolet on kantakirjattu vähintään toisella palkinnolla.

Ruunikonkimo ponitamma Modern Art on Karpin emänemä. Hitaasti kimoutunut tamma syntyi ja kiersi satunnaisesti näyttelyissä Ranskassa viisivuotiaaksi asti. Ranskalainen kasvattajatalli joutui vähentämään hevosia, ja Modern Art oli ensimmäisiä poneja, jotka laitettiin myyntiin. Tamma löysi uuden kodin Britanniasta siittola Delanoirista, jossa sen potentiaali oli laitettu merkille. Modern Artista ei kuitenkaan tullut sellaista kilpaponia kuin siitä toivottiin, sillä kuten suomalainen sanonta kuuluu, moni kakku päältä kaunis mutta silkkoa sisältä. Modern Art oli ratsuna hyvin haastava, luultavasti myöhäisestä koulutuksesta johtuen. Tamma ei sietänyt moniakaan ihmisiä selässään, mutta se tuli loistavasti juttuun muiden hevosten ja etenkin varsojen kanssa. Modern Art jäi siis kokonaan siitoskäyttöön jo seitsemänvuotiaana ja omien jälkeläisten ohella se toimi keinoemänä useille orpovarsoille. Kimo poni varsoi maailmaan yhdeksän jälkeläistä, sillä kymmenennen tiineyden puolivälissä ilmeni pahoja komplikaatioita, jotka johtivat sekä varsan että tamman kuolemaan. Modern Art ei onneksi periyttänyt haastavaa luonnettaan vaan tamman jälkeläisissä näkyi pääosin isältä saatuja ominaisuuksia. Väriään poni tosin jakoi tehokkaasti eteenpäin, sillä Vanil Noiria lukuunottamatta kaikki varsat ovat kimoutuneet isäorin väristä huolimatta.

Sukuselvityksen on kirjoittanut Naella ja sen saa kopioida jälkeläisten sivuille copyright-merkintöjä vastaan.

♡ 05.09.2022 drp-o. Hartwig's Panpour (e. Fleur de Blue)
♡ 20.08.2023 nf-o. Oxford&Lancashire (e. Riverwitch Lavonne)
♡ 05.09.2023 nf-o. Fruity Phoenix (e. Fluffair Chimera)


Kisakalenteri

KRJ

KRJ:n alaisia sijoituksia 49 kpl.

04.10.2021 / KRJ / Mäntykatve / helppo A / 3/32
05.10.2021 / KRJ / Mäntykatve / helppo A / 1/32
11.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 1/40
11.10.2021 / KRJ / Lindgård / helppo A / 4/60
13.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 5/40
13.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 2/40
14.10.2021 / KRJ / Lindgård / helppo A / 4/60
16.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 6/40
17.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 5/40
18.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 3/40
19.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 5/40
19.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 3/40
20.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 5/40
21.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 1/40
23.10.2021 / KRJ / Mäntykatve / helppo A / 6/45
24.10.2021 / KRJ / Mäntykatve / helppo A / 1/45
24.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 5/40
26.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 5/40
26.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 1/40
27.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 1/40
30.10.2021 / KRJ / Yemene / helppo B / 2/40
03.11.2021 / KRJ / Yemene / helppo A / 3/40
05.11.2021 / KRJ / Yemene / helppo A / 2/40
30.11.2021 / KRJ Cup / Hiivurin sh:t / helppo B / 10/162
06.11.2021 / KRJ / Kurjenpesä / helppo A / 4/30
12.11.2021 / KRJ / Crion Ponies / helppo A / 1/30
01.12.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 4/40
03.12.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 2/40
07.12.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 6/40
08.12.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 5/40
10.12.2021 / KRJ / Holmberg / helppo A / 7/50
10.12.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 1/40
12.12.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 1/40
15.12.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 1/40
17.12.2021 / KRJ / Holmberg / helppo A / 4/50
03.01.2022 / KRJ / Juksula / helppo A / 7/56
08.01.2022 / KRJ / Moana PB’s / helppo A / 2/40
10.01.2022 / KRJ / Juksula / helppo A / 4/57
11.01.2022 / KRJ / Tiiron RT / helppo A / 6/50
15.01.2022 / KRJ / Tiiron RT / helppo A / 3/50
15.01.2022 / KRJ / Tiiron RT / helppo A / 1/50
23.01.2022 / KRJ / Tiiron RT / helppo A / 4/50
26.01.2022 / KRJ / Tiiron RT / helppo A / 2/50
29.01.2022 / KRJ / Tiiron RT / helppo A / 5/50
31.01.2022 / KRJ Cup / Hiivurin sh:t / helppo A / 4/215
02.04.2022 / KRJ / Valmarya / helppo A / 5/30
03.04.2022 / KRJ / Valmarya / helppo A / 4/30
06.04.2022 / KRJ / Valmarya / helppo A / 1/30
07.04.2022 / KRJ / Valmarya / helppo A / 4/30
30.09.2022 / KRJ Cup / Villa Backa / KN Special / 12/126
/ ERJ

ERJ:n alaisia sijoituksia 42 kpl.

12.10.2021 / ERJ / Mäntykatve / 110cm / 4/28
13.10.2021 / ERJ / Mäntykatve / 110cm / 3/28
15.10.2021 / ERJ / Mäntykatve / 110cm / 4/27
21.10.2021 / ERJ / Lindgård / 100cm / 6/54
23.10.2021 / ERJ / Lindgård / 100cm / 6/54
16.11.2021 / ERJ / Yemene / 100cm / 6/40
16.11.2021 / ERJ / Yemene / 100cm / 1/40
18.11.2021 / ERJ / Yemene / 100cm / 6/40
20.11.2021 / ERJ / Yemene / 100cm / 2/40
01.12.2021 / ERJ / Hiivurin sh:t / 110cm / 5/60
14.12.2021 / ERJ / Hiivurin sh:t / 110cm / 3/60
26.12.2021 / ERJ / Hiivurin sh:t / 110cm / 3/60
01.12.2021 / ERJ / Yemene / 100cm / 6/40
01.12.2021 / ERJ / Liljegård / 110cm / 1/40
01.12.2021 / ERJ / Lindgård / 110cm / 5/38
01.12.2021 / ERJ / Lindgård / 110cm / 2/38
02.12.2021 / ERJ / Lindgård / 110cm / 6/38
02.12.2021 / ERJ / Yemene / 100cm / 3/40
03.12.2021 / ERJ / Lindgård / 110cm / 2/38
07.12.2021 / ERJ / Lindgård / 110cm / 4/38
08.12.2021 / ERJ / Lindgård / 110cm / 3/38
08.12.2021 / ERJ / Liljegård / 110cm / 4/40
10.12.2021 / ERJ / Yemene / 100cm / 2/40
10.12.2021 / ERJ / Liljegård / 110cm / 1/40
19.12.2021 / ERJ / Liljegård / 110cm / 5/40
09.01.2022 / ERJ / Sariiritiikerin KK / 110cm / 6/50
15.01.2022 / ERJ / Sariiritiikerin KK / 110cm / 2/50
23.01.2022 / ERJ / Mangovia / 100cm / 2/60
30.01.2022 / ERJ / Mangovia / 100cm / 4/60
30.06.2022 / ERJ Cup / Harmony Sporth. / 110cm / 9/100
05.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 6/50
07.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 7/50
11.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 6/50
16.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 5/50
18.07.2022 / ERJ / KK Bailador / 100cm / 6/82
19.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 5/50
20.07.2022 / ERJ / KK Bailador / 100cm / 8/82
21.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 3/50
23.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 4/50
26.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 7/50
27.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 4/50
31.12.2022 / ERJ Cup / Harmony Sporth. / 110cm / 9/126

Villit kilpailut ja muut tapahtumat
17.10.2021 / Pikkucup / kouluratsastus / helppo B / 26/27
17.10.2021 / Pikkucup / kouluratsastus / helppo A / 2/29
17.10.2021 / Pikkucup / rataesteet / 80cm / 7/17
17.10.2021 / Pikkucup / rataesteet / 90cm / 18/22
29.10.2021 / Harvest Moon Show 2021 / kouluratsastus / helppo A / 12/33
26.11.2021 / Kalla CUP: Sagittarius / rataesteet / 100cm / 38/41
26.11.2021 / Kalla CUP: Sagittarius / rataesteet / 110cm / 20/24
27.11.2021 / Kalla CUP: Sagittarius / kouluratsastus / helppo B / 4/23
27.11.2021 / Kalla CUP: Sagittarius / kouluratsastus / helppo A / 6/40
01.10.2022 / Mangovia Fall Fest / kouluratsastus / helppo A / 48/51
02.10.2022 / Mangovia Fall Fest / rataesteet / 100cm / 10/37
25.03.2023 / Kultasaaren Kartano / rataesteet / 100cm / 3/24
25.03.2023 / Kultasaaren Kartano / rataesteet / 110cm / 16/31
26.03.2023 / Kultasaaren Kartano / kouluratsastus / helppo B / 15/25
26.03.2023 / Kultasaaren Kartano / kouluratsastus / helppo A / 10/24



Päiväkirja ja valmennukset

06.04.2023 Tilannekatsaus, kirjoittanut omistaja
Karppi on hienosti kilpaillut sijoitukset täyteen sekä esteillä että koulussa, ja yksi jälkeläinenkin sille on ilmaantunut. Kiira on satunnaisesti kilpaillut Karpin kanssa isommissa ja pienemmissä karkeloissa, mutta nekin alkavat olla Karpin osalta pikkuhiljaa varmaan kilpailtu. Karppi nauttisi varmasti rennosta eläkeläiselämästä jossain rauhallisessa paikassa. Mutta ei nyt ihan vielä, eiköhän me ainakin laatikset käydä ensin!

05.-08.08.2022 Rowan Parkin valmennusviikonloppu, kirjoittanut Kiira Veiskonen (Naella)
Siitä olikin jo vierähtänyt hetki, kun viimeksi istuin Karpin selässä. Nyt Naella oli kuitenkin löytänyt jostain ilmoituksen Rowan Parkin valmennusviikonlopuista ja ehdotti, josko lähtisin reissuun Karpin kanssa. Eipä minulla muutakaan ollut, joten suuntasimme elokuun alussa Saksaan. Perjantaina Karpilla oli lepopäivä pientä talutuslenkkiä lukuunottamatta, sillä saavuimme Rowan Parkiin vasta perjantaiaamuna. Karppi matkusti rauhallisesti tapojensa mukaisesti ja perillä ponipoika joi ensitöikseen ison saavillisen vettä ja keskittyi sitten heiniinsä.

Lauantaina pääsimme Karpin kanssa ensimmäiselle valmennustunnille. Olimme mukana helppo A -tasoisessa ryhmässä, joten lauantain valmennuksen ohjelmassa olivat ympyrät, voltit, siirtymiset ja pohkeenväistöt. Karppi tuntui alussa hieman laiskalta, mutta tunnin edetessä homma alkoi sujua. Valmentaja joutui pari kertaa muistuttamaan minua käsien paikasta, ja homma helpottuikin kun käsien oikean asennon myötä pääsin istumaan kunnolla satulaan. Ravissa tehdyt voltit ja pohkeenväistöt keräsivät kehuja, mutta laukassa meillä oli vähän haasteita. Karppi oli hieman vino vasemmalle, joten sen korjaamisessa meni hetki. Totesimme, että ponilla oli ehkä jotain jumia kaulassa, sillä istuin valmentajan mielestä hyvin ja pakka oli muuten hyvin kasassa.

Sunnuntaina Karppi tuntui alusta asti paremmalta kuin lauantain tunnilla. Ratsastimme sunnuntaina pätkiä helppo A -radasta ja valmennuksen lopuksi kokonaisen radan rataharjoituksena. Aloitimme alkuverryttelyiden jälkeen koottujen askellajien parissa tekemällä siirtymiä. Karpin koottu ravi löytyi melko helposti eikä laukassakaan tarvinnut tehdä ihmeempiä temppuja. Lievä vinouskin oli yön aikana hävinnyt miltei kokonaan ja Karppi liikkui mielellään. Seuraavaksi harjoitellut avotaivutukset sekä käynnissä että ravissa sujuivat hyvin. Karppi taipui mukavasti ja liike oli ilmavaa. Laukassa jatkettiin siirtymillä, tällä kertaa kohti keskilaukkaa ja takaisin koottuun versioon. Teimme myös muutamia yksittäisiä laukanvaihtoja. Keskilaukassa Karppi meinasi jäädä vähän pohkeen taakse, mutta laukanvaihdot olivat sitten parempia.
Valmennuksen päätteeksi suoritimme kouluradan kokonaisuudessaan. Ratsastus alkutervehdykseen sujui hyvin, mutta sen jälkeen Karppi jännittyi jostain syystä ja loppurata meni vähän niin ja näin. Saimme radastamme 61%, mutta tiesin että olisimme pystyneet parempaankin ja se hieman harmitti. Saimme valmentajalta kuitenkin kivasti palautetta ja sen jälkeen minulla olikin jo parempi mieli. (307 sanaa)

30.06.2022 Kantakirjaus, KTK-III
Karppi kirjattiin Ponikantakirjaan kolmannella palkinnolla pistein 16 + 16 + 16 + 14 = 62p. Hieno poni!

29.09.2021 Ponin testiajo, kirjoittanut omistaja
"Moi Kiira, lähdetkö huomenna hakemaan yhden uuden ponin meille?" miltei huusin puhelimeen, kun kuulin linjan avautuvan. "Siis ponin?! Tottakai lähden! Mikä, millainen, mistä?" Kiiran ääni oli innostunut ja täynnä odotusta. "Lähdetään aamulla yhdeksän maissa tallilta. Joo, tehdään niin", vastasin ja lopettelin puhelun saatuani hyväksyvän vastauksen. Kiira yritti kovasti vielä udella tietoja ponista, mutta lupasin kertoa lisää vasta matkalla. Loput tiistai-illasta kului uuden ostoksen sukua tutkiessa ja nukkumaanmeno venyi myöhään.

Onnekseni minun ei tarvinnut tehdä keskiviikkoaamuna aamutallia vaan sain rauhassa valmistautua poninhakureissuun. Valitsin viinikaapista pullon lempikuohuvaani ja hieman ennen puolta yhdeksää lähdin pullo kädessä autolle, jolla ajoin lyhyen matkan tallin pihaan. Muutama hevonen hirnahti minulle tarhoistaan, kun avasin auton oven peruutettuani ensin trailerin kohdalle. Juuri pihaan pyörällään saapunut Kiira kiirehti auttamaan kuljetusvaunun kiinnittämisessä ja minä kävin tarkistamassa trailerin olevan kuljetuskuntoinen eli sen, että heinää oli verkossa tarpeeksi, mukana oli sankoja ja kuivikkeet oli vaihdettu edellisen kerran jälkeen. Kaikki oli juuri kuten pitikin, joten kävimme nopeasti tallissa sanomassa aamutallityöntekijä Iralle minne olimme menossa ja pyysin naista laittamaan jonkin karsinan päätallista kuntoon uutta asukasta varten. Ira vastasi asian olevan jo hoidossa ja nyökkäsi Kiiraan päin, mistä arvasin, ettei nainen ollut voinut pitää tietoa omanaan edes pientä hetkeä.

Ajomatka Kurjenpesään kesti vajaan tunnin verran ja käännyimme tallin pihaan kymmentä vaille kymmenen. Kiira oli vähintään yhtä innostunut kuin minäkin, sillä olin juuri kertonut, millaista tyyppiä olimme menossa hakemaan. Tarhoissa oli hevosia, lähinnä puoliverisiä ja muutama poni, mutta yhtään ihmistä ei näkynyt missään. Istuimme autossa pienen hetken hevosia seuraillen ja kun huomasimme tallin edustalla liikettä, nousimme autosta ja menin esittelemään itseni. Tallityöntekijä osasi ohjata meidät Ainon luokse tallissa ja pian käsissäni olikin jo tummanruskea nahkariimu ja punainen riimunnaru. Aino johdatti meidät takaisin ulos ja kävelimme lyhyen matkan tarhalle, josta meitä katseli punaruunikko poniori. "Tässäpä tämä nyt olis. Ottakaa se sieltä ja tulkaa talliin, kai te nyt ratsastatte sillä?" Aino katsoi minua kysyvästi. "Joo, no kai se täytyy testata vaikka kyllä mä luotan suhun että et sinä ihan mitä tahansa myy", vastasin ja hymyilin katsoessani tarhassa olevaa ponia. Aino naurahti ja lähti edeltä takaisin talliin. Ojensin päitset ja narun Kiiralle, joka otti ne vastaan ja alkoi avata porttia. Tarhassa oleva poni ei tehnyt elettäkään tullakseen Kiiraa vastaan, mutta ei lähtenyt karkuun kun Kiira jutteli sille ja puki päitset päähän. Punaruunikko seurasi Kiiraa kiltisti ja olin yhtä hymyä, sillä ainakin toistaiseksi poni oli juuri sellainen kuin oli luvattu. Kiira kysyi kävelymatkalla ponin nimeä ja hoksasin, etten ollut ajatellut asiaa ollenkaan. "Se on Portjengrat, mutta ei mulla sille lempinimeä ole", vastasin ja Kiira hymähti. "Portjengrat? Se on vähän vaikea, ehkä joku lyhyempi olisi kotikäytössä käytännöllisempi."

Aino opasti tallissa, mistä löytäisimme ponille varusteet ja harjat. Kiira laittoi ruunikon seisomaan pesupaikalle, josta se tarkkaili toimiamme kiinnostuneesti. Mennessäni orin viereen pölyharjan kanssa ponin yleisilme ikäänkuin sulkeutui hieman, mutta sain harjata ponin läpikotaisin, kun muistin olla liikkeissäni tarpeeksi rauhallinen. Kiira harjasi ponin suojat odotellessaan ja pian pääsimmekin jo varustamaan. Ruunikko otti kuolaimet suuhunsa mieluusti eikä vastustellut satulavyön kiristämistä, joten ihastukseni pieneen otukseen vain kasvoi.

Kiira pääsi testaamaan punaruunikkoa ensimmäisenä. Nojailimme Ainon kanssa kentän aitaan ja katselimme, kun Kiira työsti ponia ympyröillä ja erilaisilla siirtymisillä. Jokaisella kerralla meidät ohittaessaan Kiira hymyili leveästi ja hän kuulosti myös kehuvan ponia aina kentän toisessa päässä ollessaan. Poni liikkui erittäin laadukkaasti ja varsinkin sen laukka oli upea. Aino ehdotti, että kasaisimme kentälle pienen esteen ja näin tehtiin. Kiira, joka yleensä kyseenalaisti hyppäämisen ensimmäisellä ratsastuskerralla, oli asiasta tällä kertaa vain innoissaan. Ratsukko hyppäsi ensin pari kertaa ristikon yli ja sitten kaksi kertaa pystyn eikä ponin hyppytekniikassa tai -innostuksessa ollut mitään moitittavaa. Kun Kiira vihdoin malttoi lopetella ja käänsi ponin kentän keskelle, tiesin, että ori oli miltei pakko ottaa mukaan - Kiiran hymystä päätellen asiaa ei annettaisi minulle anteeksi, jos punaruunikko jostain syystä jäisikin ostamatta. Päätin siis olla itse testaamatta ponia ollenkaan, jotten löytäisi siitä mitään vikaa - ihan kuin siinä jotain olisi ollut. Kiira jäi kävelyttämään oria kentälle ja me menimme Ainon kanssa kirjoittamaan kauppakirjat kuntoon. Palatessani ulos paperinivaska käsissäni Kiira tuli ponin kanssa vastaan ja halasi minua. "Eikös sen nimi voi olla Karppi?" nainen sanoi korvaani ja nyökkäsin hymyillen. Poni seisoi etäämmällä ja katseli meitä rauhallisella ilmeellä tuuhean otsatukkansa alta. "Portjengrat eli Karppi, sehän kuulostaa ihan hyvältä." (687 sanaa)