Hevoslistaukseen
Tuulenpesän Aarnivalkea
Perustiedot
Nimi: Tuulenpesän Aarnivalkea "Aatu" Rekisterinumero: VH22-018-0737
Rotu: suomenhevonen Syntymäaika: 25.05.2022
Sukupuoli: ori Ikääntyminen: 4v 22.09.2022, 8v 20.05.2023
Säkäkorkeus: 150cm Omistaja: Naella, VRL-12320
Väri: voikko Kasvattaja: Tuulenpesän Kartano
Painotuslaji: yleispainotteinen Koulutustaso: vaativa B / 100cm / helppo
KTK-III, SV-II
☆☆☆

"Tuulenpesän Aarnivalkea ostettiin Malmbackan oriporukkaa täydentämään kolmevuotiaana. Olin jo hetken varovaisesti seuraillut suomenhevosmarkkinoita, mutta mikään ei oikein innostanut. Aatunkaan osto ei ollut ihastusta ensisilmäyksellä, mutta ori jäi kuitenkin mieleen ja jonkun ajan jälkeen päädyin kirjoittamaan siitä ostotarjouksen. Koeratsastuksessa Aatu oli hyvä, eikä sen käytöksessäkään ollut moittimista, mutta orin pieni koko ja korkea hinta vähän mietityttivät. Orin suku oli toisaalta oikein kiva, ja kun hintakin tippui lopulta hieman, kirjoitin ostopaperit ja niin voikosta tuli malmbackalainen."

Aatu on kiva kaikki käy -tyyppinen hevonen, jolle sattuu huonoja päiviä vain harvoin. Hyväntuulisesti hörisevä voikko onkin pelastanut monen ihmisen päivän, viimeistään siinä vaiheessa kun se työntää päänsä syliin ja huokaisee rauhoittavasti. Aatu tykkää ihmisistä ja tulee toimeen ihan kaikkien kanssa. Uusiin ihmisiin sen pitää toki päästä tutustumaan rauhassa, mutta sen jälkeen orista saa elinikäisen ystävän. Aatu rakastaa olla hoidettavana, mikä näkyy esimerkiksi sivuille valahtaneista korvista ja puoliummessa olevista silmistä. Peseminen ei ole Aatun lempihommaa, mutta herrasmiehenä voikko seisoo rauhassa paikoillaan ja ilmoittaa turhautumisestaan vain satunnaisilla hännähuiskauksilla. Aatu tulee erittäin hienosti juttuun lajitovereidensa kanssa ja ori onkin ehdottomasti laumaeläjä. Aatun paras kaveri on Muikku, jonka kanssa painitaan mieluusti aamusta iltaan.

Kukaan ei oikein tiedä, missä vaiheessa Aatusta tuli vaativia kouluratoja handlaava ruusukehai, mutta eipä sillä niin väliä - pieni voikkomme on taitava ratsu. Aatulla on mukavat, ilmavat liikkeet, joista paras on kuitenkin laukka. Laukka on myös Aatulle selkeästi helpoin askellaji liikkua, ja ori tarjoaakin sitä mielellään. Toinen Aatun bravuuri on avotaivutus, joka onnistuu kaikissa askellajeissa poikkeuksetta. Ratsuna Aatu on herkkä, mutta ei mitenkään kuumuva tai räjähdysaltis. Ori toimii erittäin hyvin painoavuilla, mutta ei vedä hernettä nenään vaikka ohjakin hieman kiristyisi välillä. Ihan aloittelijoille Aatu ei sovellu, mutta jo hieman enemmän ratsastaneelle Aatun voi antaa lainaan.
Aatu ei valitettavasti perinyt isältään kokoa, mutta ei kyllä myöskään estekapasiteettia. Aatu on esteiden parissa vähän kuin bambi jäällä, mutta ori pysyy jotenkuten pystyssä ja kykenee ylittämään metrin korkuiset esteet melko hyvällä onnistumisprosentilla. Aatu on rohkea ja se etenee esteradalla hyvin, mutta jotain hahmotusongelmaa sillä tuntuu vähän olevan. Siksi välillä näyttää siltä, että puomit pysyvät ylhäällä enemmän tuurin kuin taidon vuoksi. Koska metriä korkeammat esteet eivät onnistu, ori kilpailee kenttäratsastuksessa vain helpolla tasolla. Maastoesteet tuntuvat olevan Aatulle aavistuksen helpompia, ja siellä jopa 95-senttisten, CIC1-luokan esteiden ylitys sujuu. Mutta koska kentällä parikin senttiä metriä korkeammat esteet eivät pysy kannattimillaan, ei CIC1-taso ole Aatulle realistinen. Maastoilu on kuitenkin aivan Aatun lempipuuhaa, ja se lähtee mielellään retkelle yksin tai porukassa.

Vieraissa paikoissa Aatu on helppo huollettava, vaikka vieraat hevoset kiinnostavatkin sitä kovasti. Aatu käyttää mieluusti ääntään ja hörisee paljon, mutta se ei ole mitenkään mahdoton. Kilpailuverryttelyssä ori saattaa olla vähän levoton ja siinä vaiheessa uusi ratsastaja yleensä heittää hanskat tiskiin. Päästessään yksin radalle Aatu kuitenkin keskittyy 110-prosenttisesti ja on vain ratsastajasta kiinni, millainen suorituksesta tulee. Matkustajana Aatu on rauhallinen, ja ori lastautuu helposti niin yksin kuin yhdessäkin, traileriin tai hevosautoon.

Sukuselvitys
Aarre
sh, vkk, 164cm
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-III, KTK-II
Katinkulta evm Kullankaivaja evm
Ryövärintytär evm
Unelma evm Unipoika evm
Kanerva evm
Kuunkuje
sh, trtkm, 148cm
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, KTK-III
Rustinki evm Penninki evm
Suven Ruska evm
Kuurankukka evm Huima-Heikki evm
Kuiskaus evm

♡ 15.05.2023 t. Murun Helmiäinen (e. Ketunkimaltava)


Kisakalenteri

KRJ

KRJ:n alaisia sijoituksia 00 kpl.

/ ERJ

ERJ:n alaisia sijoituksia 07 kpl.

01.04.2023 / ERJ / Hiivurin sh:t / 90cm / 1/22
03.04.2023 / ERJ / Hiivurin sh:t / 90cm / 3/22
04.04.2023 / ERJ / Hiivurin sh:t / 90cm / 1/22
09.04.2023 / ERJ / Hiivurin sh:t / 90cm / 4/22
20.04.2023 / ERJ / Hiivurin sh:t / 90cm / 1/22
23.04.2023 / ERJ / Hiivurin sh:t / 90cm / 4/22
24.04.2023 / ERJ / Hiivurin sh:t / 90cm / 3/22
/ KERJ

Ominaisuuspisteet

Nopeus: 202.77 p.
Kestävyys: 223.28 p.
Hyppykapasiteetti: 277.27 p.
Rohkeus: 302.56 p.
KERJ:n porrastetuissa tasolla 3/2 (1005.88 p.)


Päiväkirja ja valmennukset

30.11.2022 Kantakirjaus, KTK-III
16 + 16 + 16 + 16 = 64p. KTK-III

20.10.2022 Suomenhevosvarsojen laatuarvostelu, SV-II
Aatu kävi näyttäytymässä suuremmalle yleisölle Suomenhevosvarsojen laatuarvostelutilaisuudessa. Neljävuotiaiden ikäluokassa esitetty ori palkittiin toisella palkinnoilla yhteispistein 62,5. Aatun rakenne arvioitiin 6 pisteen arvoiseksi ja käytös rakennearvostelussa 7 pisteellä. Orin suku sai täyden kympin. Neljävuotiaat esittivät helppo B -tasoisen kouluohjelman, ja Aatun kanssa ohjelma keräsi 62,075% sekä pisteitä 8,5 + 7. Yleinen käytös tilaisuudessa sai 6 ja luonne 18 pistettä. Aatu ei ollut tilaisuudessa ihan parhaimmillaan, mutta sille saatiin mukava kokemus vieraasta paikasta. Seuraavaksi jatketaan ahkeraa valmentautumista, josko kilparadoillekin ehditään sitten jossain vaiheessa!