Mangovia

Talliporukka

Naella Wahlman, 29, tallinomistaja
Naella Wahlman, pitkänhuiskea kolmeakymmentä ikävuotta lähestyvä nainen, jonka rakkaus kaikenlaisiin eläimiin syttyi jo pienenä tyttönä, ja hevosharrastus on pysynyt tärkeänä osana elämää ammatiksi saakka. Hänelle kaikista tärkeintä on omien läheisten hyvinvointi, niin ihmisten kuin eläintenkin. Naella kilpailee itse tällä hetkellä este-, koulu- ja kenttäratsastuksessa sekä maastoesteillä ja valjakkoajossa, mutta valmentaa pääasiassa vain ratsastuslajeissa. Hänelle hevoset ovat etupäässä perheenjäseniä ja vasta sen jälkeen kilpakumppaneita, mutta hän ei missään nimessä jätä leikkimielistäkään kisailua väliin, jos hevonen vain on kunnossa. Naella rakastaa syvällisiä keskusteluja ja uppoutuu monesti valmennuksen jälkeen pohtimaan kehityskohtia tai maastoreissulla tulevaisuudensuunnitelmia.
Sessa Saaristo, 20, hevosenhoitaja
Sessa Saaristo on päätoiminen lukio-opiskelija, joka käy hoitamassa Naellan hevosia Mangoviassa aina kuin suinkin ehtii. Sessa myös ratsastaa silloin tällöin, mutta viihtyy enemmän maantasolla. Sessan ratsastustausta on muutenkin melko hajanainen, vaikka pidempiä taukoja hevosten luota naisenalulla ei yläasteen alkamisen jälkeen ole ollutkaan. Sessa pystyisi varmasti ratsastamaan helppo B -tasoisen kouluradan kirkkaasti läpi, mutta kilpaileminen ei nuorta naista oikeastaan kiinnosta. Sessan tunnistaa tallilla hersyvästä naurusta ja pitkistä kullanruskeista hiuksista. Sessa on aina valmis ja lähtee innolla mukaan kaikkeen, mitä hänelle vain keksii ehdottaa.
Kiira Veiskonen, 22, tallimestari
Kiira Veiskonen on hevosalan ammattilainen, joka toimii Mangovian tallimestarina. Kiira on Naellan vanha tuttu, joten Naellan ostettua hevostila, Kiiran uusi työpaikka oli selvä. Kiira on ratsastanut lähes koko ikänsä ja omistanut pari ponia sekä hoitanut paljon erilaisia hevosia, joten hevostenkäsittely naiselta ainakin sujuu. Pituutensa puolesta Kiira on omiaan ratsastamaan poneilla, mutta myös isojen puoliveristen kanssa nainen tulee hyvin juttuun. Kiira on myös kilpaillut sekä este- että kouluratsastuksessa vaativissa luokissa ja pärjännytkin ihan hyvin. Kiiran kanssa voi heittää vitsiä tai keskustella vakavasti, naiselle on nimittäin hyvin tärkeää saada muut viihtymään ympärillään. Tällä hetkellä Kiiralla ei ole omaa hevosta, mutta hän kilpailee ja valmentautuu pääasiassa Mangovian ponien kanssa. Hevosen sijaan Kiiralla on onnellisen sattumuksen myötä elämään ilmaantunut huskynpentu Darla.
Ira Rantalahti, 24, tallityöntekijä
Tallille lisäkäsiksi palkattu Ira on reipas ja ahkera nuori nainen, jolla on taskussa uunituore ratsuttajan tutkinto ja iloista mieltä vaikka muille jakaa. Ira ratsastaa mieluiten isoja poneja tai pieniä hevosia. Ratsastuksen ohella Ira on näppärä tallityöntekijä, jolta luonnistuu kaikki kädenkääntessä ja ihmeen nopeakin hän on. Iralla ei ole ollut koskaan omaa hevosta, mutta hän on pyörinyt hevosten parissa koko ikänsä ja kilpaillut juniori-ikäisenä jonkin verran. Iralla on yleensä päällä jotain värikästä ja hiukset auki, mutta parhaiten Iran tunnistaa hymystä kasvoilla ja positiivisesta asenteesta kaikkia kohtaan. Ira ei koskaan arvostele ketään, vaan kohtaa kaikki ihmiset ja eläimet tasavertaisen avoimesti minkä myötä naiselle on kertynyt laaja ystäväpiiri.
Minea Pajari, 18, tallityöntekijä
Minea on Mangovian osa-aikainen tallityöntekijä, joka tekee töitä lukion ohessa eli lähinnä iltaisin ja viikonloppuisin. Minea muutti paikkakunnalle äitinsä kanssa Helsingistä, jossa nuori nainen ratsasti lähinnä ratsastuskouluhevosilla ja satunnaisesti yksityisillä omistajien pyynnöstä. Minea ei ole kovin kilpailullinen, mutta Naellan hevosista Aura on vienyt mennessään ja parivaljakko aloittelee pikkuhiljaa yhteistä kilpauraa este- ja kouluratsastuksessa. Taitotasoltaan nainen on noin helppo A / 130cm, ja halua kehittyä jatkuvasti löytyy. Minealla on puoleenselkään ulottuvat tummanruskeat hiukset (yleensä letillä), tavallisten korvakorujen lisäksi industrial-lävistys ja päällä jotain mukavaa kuten college-housut, jos tarkoitus ei ole ratsastaa. Ratsastaessa vaatteet ovat viimeisen päälle merkkiä, minkä myötä Mineasta saattaa jäädä ylimielinen kuva, mutta todellisuudessa naisenalku on mitä ystävällisin ja mukavin ihminen kaikkia kohtaan.
Oliver Koosch, 31, estevalmentaja ja ratsuttaja
Oliver on hollantilais-suomalainen kilparatsastaja, joka on hypännyt esteitä aivan maailman huippujen tasolla. Tällä hetkellä Oliver työskentelee Suomessa valmentajana ja ratsuttajana ja vieraileekin Mangoviassa useamman kerran viikossa. Oliverilla oli aiemmin kaksi omaa kilpahevosta omassa kotitallissa, mutta nyttemmin Oliver on ostanut projektikseen Lotuksen, joka asuu Mangovian tallissa. Mies auttelee mielellään myös Naellan hevosten kilpailuttamisessa ja Oliver ratsuttaakin erityisesti tallin estehevosia, mutta toisinaan innostuu hyppäämään myös kouluratsujen kyytiin vaikkei varsinainen kouluratsastaja olekaan. Oliver on tumma, hieman hontelo mies ja tämän tummat hiukset sojottavat milloin mihinkin suuntaan. Oliverin vaatetus on yleensä tummaa merkkiä merkin perään ja autona toimii uudenkarhea hybridi-Mercedes.
Amara Beltran, 39, kouluvalmentaja
Australiaislähtöinen Amara on kilpaillut kouluratsastuksessa ihan pienestä pitäen ja omistanut elämänsä varrella useita toistaan hienompia kilpahevosia. Varsinaisen kilpailu-uransa jälkeen nainen on siirtynyt valmennuspuolelle ja nuorten hevosten kouluttamiseen. Eräällä valmennusreissulla Suomeen uudeksi kotipaikaksi vaikean eron jälkeen valikoitui tämä kylmä ja ennalta tuntematon maa, josta käsin nainen valmentaa useita Euroopan huippuratsukoita. Amaralla riittää kysyntää ja hän matkustaakin lähes viikottain jossain päin Keski-Eurooppaa pitämässä valmennusklinikoita ja -leirejä. Vaikka nainen asuu kolmestaan 13-vuotiaan poikansa Thomasin ja miesystävänsä Ilarin kanssa vanhalla parin hevosen pitoon soveltuvalla tilalla, hänellä ei ole tällä hetkellä omia hevosia.
Jere Piippo, 30, valmentaja ja ratsuttaja
Jere on huhtikuussa 2021 Mangovian tiimiin liittynyt valmentaja ja ratsuttaja. Mies on aiemmin kilpaillut kenttäratsastuksessa menestyksekkäästi, mutta murrettuaan lonkkansa liikennetapaturmassa on kilpaileminen jäänyt oikeastaan kokonaan pois. Saksassa pitkään asunut ja kyseistä maata edustanut Jere on palannut Suomeen vasta vuoden 2020 loppupuolella ja asuu nyt synnyinkaupungissaan Tampereella. Miehellä on valmennettavanaan muutamia yksityisratsukoita Etelä-Suomen alueella, mutta hän on mangovialaisten käytettävissä käytännössä viikoittain. Jere tulee erityisen hyvin toimeen nuorten hevosten kanssa eikä hän pelkää tarttua haasteisiin. Miestä voikin sanoa vähintään yllytyshulluksi.
Klarissa Sjöblom, 32, tallityöntekijä
Klarissa Sjöblom on miehensä työn perässä alueelle muuttanut suomenruotsalaistaustainen nainen, joka tekee päivätyönsä terveyskeskuksessa sairaanhoitajana ja iltaisin puuhastelee Mangoviassa tallityöntekijän hommissa. Klarissa on harrastanut hevosia pienestä pitäen ja Ruotsissa asuessaan nainen on kilpaillut menestyksekkäästi niin koulu- kuin esteratsastuksessakin. Suomeen muuttaessa Klarissa päätyi kuitenkin lännenratsujen pariin, ja se maailma vei mukanaan, joten englantilaisen ratsastustyylin lisäksi Klarissa osaa hieman lännenratsastuksen alkeita. Tämä innostus toi Klarissan elämään oman lännenratsun, Taigan, joka otettiin ilomielin Mangovian hevosporukkaa täydentämään. Mangoviassa Klarissa on alkanut muistutella mieleen englantilaisen tyylin tapoja ja oman hevosensa lisäksi hän ratsastaa myös hevoskokoisia ratsuja niin koulu- kuin estetreeneissäkin.
Viljam Vaaksi, 22, kenttäratsastaja
Jeren löytö, kenttäratsastaja Viljam Vaaksi on vastikään Mangovian tiimiin liittynyt nuori mies. Jeren valmentajatuttu oli ottanut puheeksi valmennuksessaan olleen Viljamin, jonka hevonen oli jouduttu lopettamaan ja nuori mies joutui keskeyttämään kilpailu-uransa. Edellisen valmentajan mielestä Viljamissa on kuitenkin niin paljon potentiaalia, että sitä pitää ehdottomasti hyödyntää ja niin Viljam päätyi muutaman mutkan kautta Mangoviaan. Viljam on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta, ja hän on ratsastanut koko pienen ikänsä. Ensin ratsastuskoulussa, sitten vuokrahevosilla ja lopulta omalla ratsulla. Erityisesti kenttäratsastus on kiehtonut Viljamia aina. Etelä-Suomeen Viljam muutti yliopisto-opintojen perässä, ja nyt hän suorittaa fysiikan tutkintoa ratsastusuran ohella. Viljam on huumorintajuinen vitsiniekka, joka heittäytyy aina täysillä mukaan kaikkeen. Ratsastajana Viljam on reilu ja huolellinen, ja hän kilpailee tällä hetkellä CIC3-luokissa.
Fantom Dear Diary "Diila"
Diila on vilkas ja varsin seurallinen dalmatialaisnarttu, joka pyörii Naellan mukana tallilla lähes päivittäin. Diila on oppinut varomaan hevosia taitavasti ja voikin siksi olla useimmiten irti. Pilkullinen ilopilleri on vasta kaksivuotias, mutta tottelee tärkeimpiä käskyjä kovin täsmällisesti. Diila on aina menossa mukana ja se nauttii erityisesti päästessään mukaan maastolenkille. Kentän laidalla neiti ei kovin hyvin viihdy, mutta onneksi se osaa keksiä tekemistä sujuvasti itsekin. Diila on säkäkorkeudeltaan 55 senttiä ja sen elämän pääpaino pyörii koti- ja tallikoirana olemisessa.
Orange Wood's Dream Catcher "Darla"
Darla on Kiiran omistama huskynarttu, johon ei voi olla tallilla törmäämättä. Darla on reipas nuori koira, jolta virta ei lopu kesken. Darla rakastaa aivan kaikkia ja haluaisi kovasti näyttää sen nojautumalla vasten tai kierähtämällä jalkoihin selälleen. Hihnassa kulkeminen on Darlalle toisinaan vähän hankalaa, mutta suurimman osan ajasta se voikin onneksi olla irti. Hevosten kanssa Darla on melko varovainen, mutta lähtee mieluusti mukaan maastolenkille jos joku sen vain huolii mukaan.
Hyrrä & Harmi
Maatiaiskissatytöt Hyrrä ja Harmi (taampana kuvassa) ovat tallin vankkumaton parivaljakko. Kissat menevät yhdessä joka paikkaan - myös vessaan. Hyrrä ja Harmi ovat sisaruksia, jotka on aikoinaan pelastettu kadulta ja rescue-yhdistyksen kautta päässeet Mangoviaan tallikissoiksi. Kissojen arvellaan olevan vajaan vuoden ikäisiä, joten vauhtia ei puutu. Onneksi hevoset ovat jo siedättyneet karvaisten ferrareiden menoon, näitä kun ei ihan yhdellä käskyllä pysäytetä.