Hevoslistaukseen
Kaihon Kalmakarnevaali
Perustiedot
Nimi: Kaihon Kalmakarnevaali "Karneoli" Rekisterinumero: VH22-018-0443
Rotu: suomenhevonen Syntymäaika: 03.06.2022
Sukupuoli: tamma Ikääntyminen: 4v 19.08.2022, 8v 19.04.2023
Säkäkorkeus: 146cm Omistaja: Naella, VRL-12320
Väri: ruunikko Kasvattaja: Kaihovaara
Painotuslaji: yleispainotteinen Koulutustaso: helppo A / 100cm / helppo
Ch, KTK-II, SV-II, KV-II, EV-I
☆☆

"Vanha virsi - halusin omasta orista varsan kotiin, mutta omasta takaa ei löytynyt sopivaa tammaa. Toivoin tammalta mahdollisimman mukavaa luonnetta tasapainottamaan Karrin haasteita, ja hieman kyseltyäni Kaihovaaran Julia tuli esittelemään hevosiaan. Tallin oma kasvatti Kalla, kaunis ruunikko valikoitui muutaman ehdokkaan joukosta - en tiedä miten - ja varsasuunnitelmat laitettiin aluilleen. Kesäkuun alussa, hieman sateisena perjantai-aamuna, Kalla varsoi terveen tammavarsan, joka nousi heti reippaasti ylös eikä vierastanut ihmisiä yhtään. Pääsin itse tutustumaan varsaan pari päivää sen syntymän jälkeen ja pieni läsipää hurmasi minut täysin. Se vaikutti uteliaalta ja reippaalta, eikä yhtään pahantahtoiselta, kuten olin ennakkoon hieman pelännyt. Nyt pitäisi enää toivoa, että varsa myös pysyisi tälläisenä, vaikka vanhempien luonteet antoivatkin muuta olettaa..."

Kaikista toiveista huolimatta Karneoli ei kasvaessaan aivan pysynyt luonteeltaan sellaisena auringonsäteenä, kuin se varsana oli. Tätä nykyä ponin mittoihin jäänyt suomenhevostamma osaa toisinaan olla kyllä kovin herttainen ja jopa söpö, mutta vähintään yhtä usein myös täysi myrskynmerkki. On nimittäin olemassa monia asioita, joista Karneoli ei pidä eikä tamma pelkää esitellä mielipidettään. Joskus reaktiot ovat pienempiä, ja joskus suurempia, ihan täysin tilanteesta riippuen. Esimerkiksi peseminen on Karneolin mielestä aivan kamalaa, ja sitä tamma protestoi helposti irvistelemällä ja liikkumalla levottomasti pesupaikalla puolelta toiselle. Varustamiseen yhtään kokemattomamman kannattaa ottaa toinen ihminen avuksi, sillä vaikka Karneoli kyllä pysyy paikoillaan, se osaa näppärästi talloa varpaat tai pullauttaa kuolaimet ulos suusta. Karneolin taluttaminen on käsittelystä ehkä helpoin osuus, sillä tamma seuraa yleensä ihan kiltisti perässä, vaikka välillä pysähteleekin katselemaan ympärilleen. Muiden hevosten kanssa Karneoli on vähän pomottajatyyppiä, mutta sopivassa porukassa oikein sopuisa tapaus.

Hyvinä päivinä Karneoli on ratsastaessa todella hyvä ja sen kanssa onnistuvat kaikenlaiset temput. Valitettavasti hyviä päiviä on hieman heikompia harvemmin, mutta pitkällä aikavälillä enenevissä määrin. Karneoli on selkeästi yhden ihmisen ratsu, sillä vaihtuvat ratsastajat tekevät tamman hankalaksi myös tuttujen kanssa. Karneolilla on kivat liikkeet ja se on kokoisekseen osaava, mutta vaatii taitoa, jotta tamman saa laittamaan parastaan. Toisinaan Karneoli on hyvin hankalasti motivoitavissa työntekoon, ja silloin on melkeinpä turha yrittää tehdä mitään kovin ihmeellistä ihan omia hermoja säästääkseen - jos ratsastaja selässä alkaa kiristellä hampaitaan, lopettaa Karneoli hommat hyvin nopeasti siihen paikkaan.
Hyppääjänä Karneoli on useimmiten reipas ja rohkea, jos ratsastaja vain on kunnolla mukana menossa eikä jää vain matkustamaan kyydissä. Karneoli suoriutuu metrin esteradoista hyvin kivan tekniikkansa ansiosta, mutta yhtään korkeammilla esteillä tammalle tuntuu iskevän vähän rimakauhu ja puomeja alkaa putoilla. Erikoisesteet eivät varsinaisesti jännitä Karneolia, mutta joskus se saattaa vilkuilla niitä hieman epäluuloisesti, vaikka olisikin nähnyt samanmoisen monta kertaa aiemmin. Karneoli kieltää esteille vain harvoin, eikä koskaan ilman syytä, mutta huonoina päivinä se voi olla esteiden välissä haastava ratsastaa.
Karneoli pitää maastoilusta ja siellä tamma on yleensä jopa aika mukava ratsastaa. Karneoli voi maastoilla yksin tai porukassa, mutta ryhmässä sen on syytä kulkea ensimmäisenä tai muuten ratsastaja joutuu pidättelemään kiireistä hevosta koko matkan. Ensimmäisenä Karneoli kulkee rennosti ja se on hyvä turva muille hevosille. Karneoli säpsyy normaaliin tapaan äkkinäisiä ääniä, mutta ei juuri pelkää mitään. Maastoesteitä Karneoli ylittää mielellään ja se keskittyykin yleensä hienosti tekemiseen, mutta ratsastajan on silti syytä olla täysin hereillä tamman omien reitinvalintojen toppaamiseksi.

Kisareissut sujuvat Karneolin kanssa yleensä oikein mukavasti, kun paikalle ensin vain päästään. Karneoli lastautuu vähän huonosti traileriin, joten jos vain mahdollista, se kannattaa kuljettaa hevosautossa. Matkalla Karneoli on yleensä vähän levoton, mutta matkustuskaverin on huomattu helpottavan asiaa. Vieraissa paikoissa Karneoli on tapansa mukaisesti vähän hankala, mutta yleisön silmien alla tamma käyttäytyy yleensä hienosti. Ympäristön hälinä ei hermostuta ruunikkoa, mutta verryttelyalueella on syytä pitää vähän etäisyyttä muihin turvallisuuden vuoksi. Karneoli voi toisinaan reagoida voimakkaastikin liian lähelle tuleviin vieraisiin hevosiin. Vieraat ihmiset, kuten näyttelytuomarit ja elänlääkärit, eivät yleensä aiheuta Karneolissa mitään erikoisempaa, jos toimenpiteet eivät kestä kohtuuttoman kauaa.


Sukuselvitys
Syyn Kallopelikarnevaali
sh, rt, 157cm
KTK-II, SV-I, KV-II, EV-I
Epäpyhä Herttua
KTK-II, VVJ-III
Paholaisen Poika evm
Abbedissa evm
Kuolinnaamio
KTK-II
Tuskanhuuto evm
Nukketeatteri evm
Kaihon Kalmankosketus
sh, rn, 147cm
KTK-II
Haudankalpea
KTK-III
Haudantakaa evm
Kalmankukka evm
Ch Hytisevä Hilla
KTK-III
Natisee evm
Raavaantulen Rentukka evm

♡ 03.06.2023 t. Murun Kaamoskarnevaali (i. Myrskylän Kaamos)


Kisakalenteri

24.07.2022 Tuoninen, suomenpienhevostammat (3/9): irtoSERT, tuom. Lissu T.
14.08.2022 Tuoninen, suomenpienhevostammat (3/9): irtoSERT, tuom. Lissu T.
31.08.2022 Susiraja, suomenpienhevostammat (9/12): irtoSERT, tuom. Jannica

KRJ
/ ERJ
30.11.2022 / ERJ Cup / Couture Sporth. / 80cm / 3/83
/ KERJ

Ominaisuuspisteet

Nopeus: 246.78 p.
Kestävyys: 284.64 p.
Hyppykapasiteetti: 244.59 p.
Rohkeus: 253.34 p.
KERJ:n porrastetuissa tasolla 3/2 (1029.35 p.)/ VVJ

Ominaisuuspisteet

Kuuliaisuus ja luonne: 705.93 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 700.23 p.
VVJ:n porrastetuissa tasolla 4/3 (1406.16 p.)
Villit kilpailut ja muut tapahtumat
00.00.2021 / kilpailut / laji / luokka / 00/00


Päiväkirja ja valmennukset

20.09.2022 Kouluvarsojen laatuarvostelu, KV-I
Kesän suomenhevosvarsat, Karkki, Karneoli ja Pepe, pääsivät näyttäytymään syyskuussa Kouluvarsojen laatuarvostelussa. Kaikki kolme esitettiin neljävuotiaiden luokassa, ja päivä oli kaikkien osalta onnistunut. Karneoli palkittiin toisella palkinnolla, mikä ei haittaa ollenkaan tamman pisteitä katsellessa. Karneoli sai täydet pisteet sekä laukastaan että ratsastettavuudestaan, ja 4/5 pistettä käynnistään ja ravistaan. Hieno pikkutamma!
Rakenne: 7, Laukka: 5, Ravi: 4, Käynti: 4, Ratsastettavuus: 5, Lisäpisteet: 6, Suku: 4 = Yhteensä: 35p.

31.08.2022 Estevarsojen laatuarvostelu, EV-I
Karneoli oli yksi neljästä nuoresta, jotka matkustivat käymään Estevarsojen laatuarvostelutilaisuudessa elokuussa. Karneoli palkittiin hienosti ykköspalkinnolla, mihin ollaan tietysti hyvin tyytyväisiä! Yleinen käytös ja askellajien esittäminen eivät tänään oikein sujuneet, mutta irtohypys meni nappiin ja siitä Karneoli sai täydet pisteet.
9 + 10 + 1 + 5 + 1 + 9 = 35p.

31.08.2022 Kantakirjaus, KTK-II
P-suunta: 19 + 19 + 18 + 19 = 75p.

20.08.2022 Suomenhevosvarsojen arviointi, SV-II
Tallin suomenhevosnuorikot lastattiin hevosautoon ja vietiin käymään Suomenratsujen varsa-arviointiin, jossa minulla on ollut tapana käyttää nuoret näytillä. Karneoli osallistui neljävuotiaiden hevosten luokkaan, ja palkittiin kakkospalkinnolla päivän päätteeksi. Tamma sai rakennepisteiksi 6,4 ja sen käytös rakennearvostelussa sai 6 pistettä. Karneolin suku sai täyden kympin, sillä sen vanhemmat ovat tehneet hienot kilpaurat. Helppo B -tasoinen ratsastusohjelma ei mennyt Karneolin osalta kauhean hyvin, ja ruunikko sijoittui toiseksiviimeiseksi tuloksella 38,571 %. Mutta hei, ei me oltu edes viimeisiä! Kouluohjelmasta saatiin 5 pistettä ja arviointiosuudesta 7,2 pistettä, ilmeisesti tuomarit huomasivat että nyt ei ollut ponilla kaikki ihan hyvin vaikka yritystä olikin. Yleinen käytös ja luonne pisteytettiin lopuksi, ja niistä pottiin tuli vielä 8,25 + 16 pistettä. Lopullinen saldo oli siis 58,85, mikä tarkoitti toista palkintoa. Tänään Karneoli ei ollut parhaimmillaan, mutta tästä on suunta vain ylöspäin!

05.06.2022 Ensitapaaminen, kirjoittanut omistaja
Varhain sunnuntaiaamuna aloitettu matka päättyi kahdentoista maissa, kun käänsin autoni Kaihovaaran hevostilan pihaan ja sammutin moottorin. Olin saanut lähteä reissuun yksin, sillä suurin osa talliporukasta oli tänään viettämässä vapaapäivää eikä muita ollut inspiroinut viiden tunnin ajomatka hevosia katsomaan. Keli oli kuitenkin kaunis ja minä halusin nähdä tulevan hevoseni mahdollisimman pian.
Julia Kaihovaara tuli tallista ulos juuri kun nousin autosta ja heilautin naiselle kättä tervehdykseksi. Kaivoin autosta vielä konvehtirasian, jonka olin tuonut tuliaisiksi kotoa, ja annoin sen Julialle ensitöikseni. Sitten vaihdoimme vähän kuulumisia ja sitten lähdimme kävelemään talliin. Olimme käyneet Kaihovaarassa aiemmin vain kisareissuilla, joten oli mukavaa päästä näkemään tiluksia hieman tarkemmin. Julia esitteli paikkoja innoissaan ja kuuntelin mielenkiinnolla, mutta lopulta minun oli pakko keskeyttää ja pyytää, josko voisimme suunnata laitumia kohti. Julia naurahti ja totesi, että oli halunnut vähän kiusata minua pitkällä esittelytuokiollaan, koska tiesi, mitä olin tänne oikeasti tullut katsomaan. Lähdimmekin siis seuraavaksi katsomaan tammalaidunta ja kesän ensimmäistä varsaa.

Pari tammaa tuli portille vastaan, kun astuimme aidan sisäpuolelle. Pienhevoskokoista ruunikkoa ja tämän varsaa ei kuitenkaan näkynyt missään, joten jatkoimme matkaa järvenrantaa kohti. Tamma ja varsa sekä muutama muu tamma löytyivätkin ihan läheltä laitumen perimmäistä nurkkaa, jossa ne rouskuttivat heinää tyytyväisinä. "No, siinä se nyt on", Julia tokaisi ja ojensi kättään läsipäiselle varsalle, joka tuli meitä vastaan laitumelle tallautuneella polulla. Vaikka olin nähnyt elämässäni varmasti useita satoja varsoja, sai oma hevonen aina herkistymään. Julian haisteltuaan varsa tuli minun luokseni ja työnsi päänsä rapsutettavaksi. Edes emän hörähdys ei saanut varsaa perääntymään. "Emmä kestä, täähän on upea", sain viimein sanotuksi Julialle, joka rapsutteli muita hevosia. "Nyt se vaikuttaa ihan hyvältä, mutta saa nähdä mitä siitä tulee. Kalla on, öh, vähän hankala tapaus, mutta emänä ihan loistava", Julia kertoi ja jatkoi: "Onko sulla sille nimeä mielessä?" "Kalmakarnevaalia oon pyöritellyt, se tuntuu hyvältä suussa ja yhdistäisi kivasti vanhempien nimet" vastasin ja kyhnytin varsaa niskasta sen minkä ehdin. "No toivottavasti nimi ei ole enne" Julia hymähti ja naurahdin vähän hermostuneesti. Sitä en ollut tullutkaan ajatelleeksi. Varsalle pitäisi ehdottomasti keksi joku kaunis kutsumanimi, jotta tasapaino säilyisi.

Vietimme laitumella aikaa hevosia rapsutellen ja välillä varsan telmimistä seuraten. Varsan emä Kalla joutui välillä komentamaan tiukasti, jotta varsa palasi lähelle. Kun varsa oli tarpeeksi riekkunut, se horjahti kumoon heinikkoon ja nukahti siihen paikkaan. Päätimme jättää hevoset rauhaan ja lähdimme takaisin tallille. Olin koko ajan pyöritellyt päässäni sopivaa lempinimeä ja lopulta siinä kävellessä ja polun reunan kiviä katsellessa mieleeni tuli sana karneoli. Se kuulosti hyvältä sekä minun että Julian mielestä, ja niin Kalmakarnevaali tunnettaisiin tästä lähtien Karneolina. Tallipihaan palatessamme päätimme vielä juoda kahvit, ennen kuin minä lähtisin jatkamaan matkaani tätiäni moikkaamaan. Vielä tällä kertaa en voinut ottaa varsaa mukaani, mutta viimeistään muutaman kuukauden päästä tulisin takaisin trailerin kanssa ja Karneoli lähtisi kanssani etelään kasvamaan. Julia lupasi onneksi lähettää paljon kuvia, joita tulisin myös tuputtamaan kotona tallilaisille ihan kyllästymiseen saakka. (459 sanaa)