Hevoslistaukseen
Syyn Kallopelikarnevaali
Perustiedot
Nimi: Syyn Kallopelikarnevaali "Karri" Rekisterinumero: VH21-018-0713
Rotu: suomenhevonen Syntymäaika: 06.06.2021
Sukupuoli: ori Ikääntyminen: 4v 01.08.2021, 8v 01.02.2022
Säkäkorkeus: 157cm Omistaja: Naella, VRL-12320
Väri: rautias Kasvattaja: Syyn Kartano
Painotuslaji: yleispainotteinen Koulutustaso: helppo A / 110cm / CIC1 / noviisi valjakko
KTK-II, SV-I, KV-II, EV-I
☆☆

"Viixi ilmoitti kesän myytävistä Syyn Kartanon kasvateista kesäkuun ensimmäisen päivän aamuna. Satuin selailemaan puhelintani juuri silloin enkä tylsyyksissäni voinut ohittaa foorumin myyntitopicia. Kyseisen viikon sunnuntaille odotettiin syntyväksi rautiasta varsaa yleispainotteisista vanhemmista, joiden sivut klikkasin auki. Olin törmännyt varsan emään jo aiemmin ja lukiessani sen luonnekuvausta vakuutuin täysin ja siirryin melko nopeasti puhelimelta tietokoneelle, joka onneksi sattui olemaan mukana tallissa. En harkinnut ostotarjouksen lähettämistä kovin kauaa ja kirjoitinkin sen loppupeleissä aika nopeasti, olin nimittäin päättänyt että tätä varsaa ei minun nenän edestäni vietäisi. Viixi vastasi ostotarjoukseeni myöntävästi ja niin jäimme yhdessä odottamaan varsan syntymää. Sunnuntaiaamuna Viixi lähetti minulle kuvan hirmuisen suloisesta orivarsasta ja kertoi sen olevan täysin terve sekä reipas vastasyntynyt yrittäessään päästä jaloilleen miltei heti karsinan pohjalle päästyään."

Kallopelikarnevaaliksi ristitty raudikko on sopiva sekoitus isän tulisuutta ja emän pehmeyttä. Karri on yleisesti ihan mukava ja sopuisa hevonen, mutta haastavan siitä tekee se, ettei ori tule toimeen kaikkien hevosten tai edes ihmisten kanssa. Tarhakaverikseen se on onneksi kelpuuttanut miltei samanikäisen Valtterin ja suosikki-ihmisiä sillä on kaksi - omistaja ja yksi tietty tallityöntekijä. Suosikkiensa kanssa ori käyttäytyy aina moitteetta, olipa kyseessä sitten pesu tai tavallinen harjaus. Muita kohtaan Karri on kylmä, jopa vähän ikävä yrittäessään napata kiinni paidanhihasta tai irvistellessään satulanlaitossa. Taluttaessa vaihtelua on myös havaittavaissa, sillä Karrin mielestä ei-niin-hyvät tyypit eivät saa taluttaa häntä ollenkaan ja prostestina se jumittelee tai vaihtoehtoisesti jyrää voimalla ja sen jälkeen paljaat kädet voivat olla pitkään hellinä. Eläinlääkäriä ja kengittäjää kohtaan Karri on yleensä yllättävänkin suopea, mutta vain jos joku suosikki-ihmisistä on lähellä. Silloinkin ori pitää olla kiinnitettynä kahdelta puolelta ja mieluiten ruokaa nenän edessä.

Ratsuna Karri on ihan ainutlaatuinen kokonaisuus. Sillä on kivat liikkeet ja se osaa myös vaativan tason liikkeitä. Kouluratsastuksessa ongelmana on vain Karrin kiinnostuksenpuute. Hyvinä päivinä ja oikean ratsastajan alla se suorittaa vaikka mitä temppuja miltei täydellisesti, mutta useimmiten ori on sileäntreenissä laiska, miltei jopa unisen oloinen. Raudikko vastaa apuihin hitaasti jos ollenkaan, jumittaa kentän keskelle etuajassa eivätkä siirtymiset ainakaan askellajin sisällä ole mitenkään selkeitä. Mutta voi hitsi, jos erehdyt pyytämään kovemmin tai edes kiristelet hampaitasi Karrin selässä niin ori kyllä ilmoittaa tyytymättömyydestään. Rautiaan bravuuri on lähteä ensin peruuttamaan vauhdikkaasti ja sitten ampaista eteenpäin, jolloin ratsastajan tasapaino voi olla koetuksella.

Karri hyppää esteitä sekä maastossa että kentällä hyvällä tekniikalla ja yleensä ihan innokkaasti, mutta toisinaan se ei jaksaisi millään nostaa jalkojaan ja pudottelee puomeja harrastuksenomaisesti. Maastossa Karri on lempi-ihmistensä ja heppakavereiden kanssa jopa ihan mukavaa seuraa, mutta yhtään vieraamman kuskin kanssa ori tuntuu säikkyvän olemattomia, ryöstää laukassa ja onpa se joskus meinannut rynniä uimaankin ihan omin päin. Uimista Karri nimittäin rakastaa eikä sen pahempaa vesipetoa taida olla olemassakaan. Kaikista helpoin käsiteltävä Karri on ajaessa eikä silloin ole yleensä väliä, kuka ohjan päässä istuu. Varustaminen tosin voi olla oma projektinsa... Karri on suustaan hyvin tasainen ja vetää kärryjä mielellään. Vauhtiakin löytyy enemmän kuin ratsastaessa, mutta satunnaiset muistutukset raipalla ovat joskus tarpeen. Ori kuuntelee tosin ääniapujakin aika hyvin.

Vieraissa paikoissa Karri antaa kyllä kuulua itsestään ja sen mielenkiinto tammoja kohtaan tuntuu heräävän ihan uudella tavalla. Karri nauttii esiintymisestä ja loistaa kilparadalla omalla itsevarmuudellaan. Ori saattaa antaa jopa joitain ratsastajan virheitä anteeksi, sillä ympäristössä on niin paljon muutakin mihin täytyy keskittyä. Karri lastautuu ja matkustaa ihan hyvin sekä trailerissa että hevosautossa, mutta etenkin trailerissa on tärkeää, että viereinen paikka on tyhjä - se on ilmeisesti varattu Karrin omakotitalon kokoiselle egolle.

Sukuselvitys
Epäpyhä Herttua
sh, 158cm, prt
KTK-II, KRJ-I, VVJ-III
Paholaisen Poika evm Paholainen evm
Näpistäjä evm
Abbedissa evm Vihkijä evm
Ilosanoma evm
Kuolinnaamio
sh, 145cm, rt
KTK-II
Tuskanhuuto evm Huuto Pimeyteen evm
Langennut Enkeli evm
Nukketeatteri evm Surullinen Klovni evm
Noidantappaja evm

Avaa/sulje sukuselvitys

ii. Paholaisen Poika
Paholaisen Poika on sellainen hevonen, jonka kanssa ei tule toimeen kuin sen oma omistaja ja yksi tietty hoitaja. Paholaisen Poika ei ole juuri koskaan rauhallinen, vaan tulisieluinen eläin heittäytyy hankalaksi kaikissa mahdollisissa tilanteissa tuottaen omistajalleen häpeällisiä hetkiä julkisilla paikoilla. Kilpakentillä Paholaisen Poikaa on nähty jonkin verran kaikkien lajien parissa, niin koulu-, kenttä-, kuin esteratsastuksessa. Orilla on yritetty myös valjakkoajoa, mutta tulisuutensa takia se ei ollut siihen sovelias. Punarautias ori ei ole rakenteeltaan mikään kovinkaan kamala, mutta luonteensa takia sitä ei olla saatu aikaiseksi viedä näyttelyihin. Paholaisen Poikaa ei ole kasvattajapiireissä paljon haluttu isäorina käyttää, vaan se on pikemminkin kierretty kaukaa. Kuitenkin orilla on kaksi jälkeläistä, joille se on ikävä kyllä periyttänyt hurjaa luontoaan.

iii. Paholainen
Karrin isänisänisä on kaikista suomenhevosista varmastikin julmin itse Paholainen, jonka kanssa koko taival on kautta aikain ollut hankala ja täynnä ongelmia. Nuoresta asti Paholainen ollut kuriton tapaus, jolle ihmisen on ollut turha edes yrittää mahtaa mitään. Ori on monet kerrat elämänsä aikana ollut joutumassa ruunattavaksi tai teuraaksi, mutta joka kerta joku on sen pelastanut ja ottanut suojeleviin siipiinsä. Paholainen on ratsastaessa räjähtävän energinen ja herkästi jos jonkinlaista rodeo-show:ta esittelevä hevonen. Esteillä sen saa joten kuten hallintaan, mutta mikään muu ei sitten oikeastaan sujukkaan. Kouluratsastus on sietämätöntä sinkoilua kentän aitoja päin ja maastoon ei kukaan itsesuojeluvaiston omaava uskalla lähteä. Maastakäsin Paholaisen kanssa uskaltaa tehdä jotain ja joskus, mutta siinäkin saa olla aika tarkkana, ettei joudu jyrätyksi.

iie. Näpistäjä
Isänisänemä Näpistäjä on hiukan muuta Karrin isän puolen sukua rauhallisempi yksilö, joka on loistanut kilpakentillä kaikissa lajeissa. Kenttäratsastus on Näpistäjän pääpainotus, koska tamma pärjää kaikissa kolmessa lajissa hienosti. Se on startannut lajeja myös erikseen ja niiden lisäksi valloittanut myös vaikean luokan valjakkokilpailuja. Näpistäjä on luonteeltaan innokas ratsu, mutta tallissa rauhallinen ja kaikille ystävällinen. Sillä on kaunis rakenne, jonka vuoksi se on palkittu useissa näyttelyissä hyvin palkinnoin. Näpistäjä sai vain yhden varsan ennen äkillistä menehtymistään tarhassa sattuneen onnettomuuden vuoksi.

ie. Abbedissa
Karrin isänemä Abbedissa on kuin Jumalan itsensä luoma maailman rauhallisin olento. Tamma ei hätkähdä yhtään mistään - sen voivat ohittaa hävittäjälentokoneet, panssarivaunut, karhut ja se syöksyy takuulla yli tulta liekehtivästä esteestä, ja kyllä, kaikki nämä on koettu ja tehty. Abbedissa on kaikille ehdottoman kiltti tamma, joka ei edes kärpästä uskalla huskaista hännällään, mikäli on riskinä osua hännällä ihmiseen. Ratsuna Abbedissa on juuri sellainen kuin ratsastaja haluaa, joko tasaisen laiskanpulskea tai reipas kilparatsu. Abbedissa on kilpaillut kenttäratsastuksessa, valjakossa ja näytöskilpailuissa, joissa rohkeat hevoset suorittavat erilaisia tehtäviä, hyvin tuloksin. Rakenteeltaan rautias tamma ei ole kukkaiskedon kauneimmasta päästä, mutta pienet virheet eivät estä jalostus- tai kilpakäyttöä ollenkaan.

iei. Vihkijä
Isänemänisä Vihkijä on luonteeltaan tyynesti eteenpäin porskutteleva suomenhevosori, jota on käytetty jalostuspiireissä ahneesti ja paljon. Kaikki haluavat hienosta este- ja koulupainotteisesta orista Pikkuvihkijän, eikä orin siitoshommissa ole kainosteltu, vaan sillä on suomessa miltein sata jälkeläistä. Vihkijä on laadukas kilpahevonen, joka on voittanut useammat isommankin tason kilpailut. Rakenteeltaan se on myös vaikuttava ja saanutkin kantakirjan ykköspalkinnon, mikä ei tietenkään vähennä orin siitosarvoa.

iee. Ilosanoma
Abbedissan emä on Ilosanoma, joka ei ole suvun tunnetuimpia kilpahevosia. Ilosanoma on musta 152cm korkea tamma, joka on viettänyt suurimman osan elämästään ratsastuskoulun tuntihevosen töitä tehden. Se on yksi ratsastuskoulun luottohevosista ja kuljettaa selässään turvallisesti sekä lapset että aikuiset. Ilosanomaa ei ole viety paljon yleisiin kilpailuihin, mutta se on kisannut helppoja este- ja koululuokkia ratsastuskoulun oppilaiden kanssa kotitallillaan. Ilosanomalla on myös ajettu ja se osaa valjakkohommien alkeita.

ei. Tuskanhuuto
Tuskanhuuto on ruunikko piensuomenhevonen, joka on elämänsä aikana saavuttanut jos jonkinlaisia meriittejä. Nuorena ori loisti este- ja kouluradoilla huikein tuloksin jopa kansallisella tasolla asti. Aluetason kenttäkisoissakin se kävi nappaamassa muutamia voittoja, minkä jälkeen orin ensimmäinen jalostuskausi alkoikin ja komearakenteisesta orista haluttiin paljon varsoja. Varsoilleen pieni ruunikko periytti hyvää rakennetta ja selväpäistä luonnetta, sekä kapasiteettia kaikkiin ratsastuksen lajeihin. Tuskanhuuto menehtyi harmillisen nuorena ähkyyn ollessaan vasta 13-vuotias.

eii. Huuto Pimeyteen
Huuto Pimeyteen on Namin suvun tunnetuin hevonen, pieni monitoimiponi Tampereelta. Mustanruunikko ori on kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle ja se on periyttänyt vahvaa rakennettaan myös jälkipolville. Kenttää ja valjakkoajoa hyvin tuloksin kilpaillut ori on kuin lastensaduissa esiintyvän prinssin uljas ratsu liidellessään lennokkaasti kouluaitojen sisällä ja hypätessään hurjasti metrin esteitä. Maastossa Huuto Pimeyteen on peloton ja innokas, kova vastus isommillekin hevosille. Valjakkokärryjen edessä ori käyttäytyy kuuliaisesti ja menee juuri sinne minne käsketään.

eie. Langennut Enkeli
Langennut Enkeli on pippurinen pieni hevonen, joka on elellyt elämäänsä pääosin kouluratsuna. Tammalla on hyviä tuloksia helppo A -tasolta, sekä muutama startti myös vaativa B:ssä. Esteet ja maastoilu kuuluvat Langenneen Enkelin rutiiniin vain kotona, mutta omistaja on kertonut kulomustan hyppänneet jopa metrin rataa, jos selässä on oikea ihminen. Luonteeltaan tamma on tosiaan melko tulisieluinen ja tarvitsee käsittelijäkseen tutun ammattilaisen, joka osaa lukea hevosta. Enkelillä on pari varsaa, joille se on periyttänyt hyvää rakennetta ja liidokasta liikettä.

ee. Nukketeatteri
Nukketeatteri on pienhevosen rajoille (147cm) jäänyt tamma. Tummanrautias Nukketeatteri on omistajansa yleispainotteinen kisahevonen, jolla on tuloksia niin este-, koulu- kuin kenttärasastuksesta, sekä valjakkoajosta. Ratsuna tamma on määrätietoisen ratsastajan kanssa erittäin mukava, mutta ei kuitenkaan sovi kokemattomalle tai pelokkaalle ratsastajalle. Kouluradoilla tamma hurmaa hyvällä liikkeellä ja napakoilla siirtymisillä, esteillä vauhdilla ja valjakossa tarkkuudella. Nukketeatteri on rakenteeltaan sopusuhtainen ja saanut näyttelyissä paljon kehuja. Luonteeltaan tamma on pääasiassa lempeä, mutta vaatii jälleen tutun ja tomeran käsittelijän.

eei. Surullinen Klovni
Surullinen Klovni on komealla voikolla värillä siunattu yleisratsu, jolle kilpaileminen on arkipäivää. Pieni ori on näppärä ratsu, eikä se koostaan huolimatta jää kakkoseksi isompienkaan hevosten karkeloissa. Esteillä Klovnista löytyy räjähtävää nopeutta ja ponnua riittää jopa metrin radoille, yksittäisenä orin kerrotaan hypänneen jopa 120cm esteitä kotikentällä, mutta tästä ei ole kuin omistajan sana todisteena. Koulukentillä sirolinjainen ori on menevä ja hurmaa tuomariston komeasti letitetyn tuuhean harjansa lisäksi sulavilla liikkeillään. Maastoesteet Klovni ylittää epäröimättä, mutta vesiesteille meno saattaa harmillisesti tyssätä, jos ratsastaja ei ole tarkkana.

eee. Noidantappaja
Noidantappaja ei hurjasta nimestään huolimatta ollut mikään tappaja, vaan helliä rapsutustuokioita rakastava suloinen mustanruunikko neitokainen. Noidantappaja muutti kasvattajaltaan sisäänratsastettuna Lempäälään, jossa sen uusi omistaja aloitti perinpohjaisen koulutuksen, minkä myötä Noidantappaja nähtiin parin vuoden kuluttua kilpakentillä useaankin otteeseen. Tulokset näyttivät kaikista kilpailuista, niin este- kuin kouluratsastuksesta, pelkkää ykkössijoitusta ja tammaa kehuttiin suomenhevospiireissä kovasti. Muutaman jälkeläisen saatuaan Noidantappaja jättäytyi kilpakentiltä ja vietti antoisat eläkepäivät kotitallillaan nuorten hevosten seurana, kunnes siirtyi vihreämmille laitumille jo hienosti harmaantuneena.

Sukuselvityksen on kirjoittanut kasvattaja / Viixi, kiitos paljon!


♡ 03.06.2022 t. Kaihon Kalmakarnevaali (e. Kaihon Kalmankosketus)
♡ 03.08.2022 t. Halluharjan Hupskeikkaa (e. Halluharjan Hopsulahei)
♡ 04.04.2023 t. Aarnion Valtapeliä (e. E.N. Valtiatar)

Kisakalenteri

22.07.2021 Kurjenpesä, suomenhevosorit (3/12): irtoSERT, tuom. Lissu T.
31.10.2021 VSR Rotunäyttely, aikuiset orit (10/24): II-palkinto, tuom. Katariina Koivuniemi (alaera)

KRJ

KRJ:n alaisia sijoituksia 54 kpl.

07.11.2021 / tuotosKRJ / Hiivurin sh:t / helppo A / 1/2 tuotos päiväkirjassa

11.09.2021 / KRJ / Yemene / helppo B / 5/40
12.09.2021 / KRJ / Yemene / helppo B / 1/40
13.09.2021 / KRJ / Mäntykatve / helppo A / 5/54
14.09.2021 / KRJ / Yemene / helppo B / 1/40
14.09.2021 / KRJ / Yemene / helppo B / 1/40
16.09.2021 / KRJ / Yemene / helppo B / 2/40
20.09.2021 / KRJ / Yemene / helppo B / 3/40
01.10.2021 / KRJ / KK Lupin / helppo B / 5/50
01.10.2021 / KRJ / KK Lupin / helppo B / 3/50
06.10.2021 / KRJ / Mäntykatve / helppo A / 2/33
08.10.2021 / KRJ / KK Lupin / helppo B / 4/50
12.10.2021 / KRJ / Hiivurin sh:t / helppo A / 1/60
13.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 6/40
14.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 3/40
14.10.2021 / KRJ / Hiivurin sh:t / helppo A / 2/60
16.10.2021 / KRJ / KK Lupin / helppo B / 2/50
16.10.2021 / KRJ / Hiivurin sh:t / helppo A / 2/60
17.10.2021 / KRJ / Lindgård / helppo A / 7/60
18.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 1/40
19.10.2021 / KRJ / Hiivurin sh:t / helppo A / 1/60
20.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 2/40
21.10.2021 / KRJ / Yemene / helppo B / 4/40
23.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 1/40
23.10.2021 / KRJ / Hiivurin sh:t / helppo A / 5/60
24.10.2021 / KRJ / Hiivurin sh:t / helppo A / 1/60
24.10.2021 / KRJ / Yemene / helppo B / 2/40
24.10.2021 / KRJ / Mäntykatve / helppo A / 5/45
26.10.2021 / KRJ / KK Lupin / helppo B / 3/50
28.10.2021 / KRJ / Hiivurin sh:t / helppo A / 5/60
29.10.2021 / KRJ / Yemene / helppo B / 6/40
30.10.2021 / KRJ / Hiivurin sh:t / helppo A / 7/60
30.10.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 2/40
06.11.2021 / KRJ / Kurjenpesä / helppo A / 5/30
12.11.2021 / KRJ / Mäntykatve / helppo B / 3/40
13.11.2021 / KRJ / Mäntykatve / helppo B / 1/40
14.11.2021 / KRJ / Mäntykatve / helppo B / 5/40
15.11.2021 / KRJ / Mäntykatve / helppo B / 4/40
17.11.2021 / KRJ / Mäntykatve / helppo B / 3/40
18.11.2021 / KRJ / Mäntykatve / helppo B / 5/40
01.12.2021 / KRJ / Holmberg / helppo A / 4/50
02.12.2021 / KRJ / Holmberg / helppo A / 4/50
04.12.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 6/40
06.12.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 5/40
07.12.2021 / KRJ / Holmberg / helppo A / 5/50
07.12.2021 / KRJ / Holmberg / helppo A / 4/50
09.12.2021 / KRJ / Holmberg / helppo A / 4/50
11.12.2021 / KRJ / Holmberg / helppo A / 3/50
11.12.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 1/40
12.12.2021 / KRJ / Holmberg / helppo A / 6/50
15.12.2021 / KRJ / Holmberg / helppo A / 7/50
16.12.2021 / KRJ / Holmberg / helppo A / 6/50
16.12.2021 / KRJ / Holmberg / helppo A / 1/50
18.12.2021 / KRJ / Liljegård / helppo A / 5/40
/ ERJ

ERJ:n alaisia sijoituksia 49 kpl.

12.08.2021 / ERJ / Aittotaipale / 90cm / 2/42
11.09.2021 / ERJ / Mäntykatve / 80cm / 3/60
23.09.2021 / ERJ / Yemene / 90cm / 2/40
26.09.2021 / ERJ / Yemene / 90cm / 4/40
02.10.2021 / ERJ / Hiivurin sh:t / 90cm / 4/60
04.10.2021 / ERJ / Hiivurin sh:t / 90cm / 1/60
12.10.2021 / ERJ / Mäntykatve / 90cm / 2/27
15.10.2021 / ERJ / Hiivurin sh:t / 90cm / 5/60
16.10.2021 / ERJ / Mäntykatve / 90cm / 4/27
18.10.2021 / ERJ / Mäntykatve / 90cm / 3/27
21.10.2021 / ERJ / Lindgård / 90cm / 5/49
23.10.2021 / ERJ / Lindgård / 90cm / 1/49
23.10.2021 / ERJ / Lindgård / 90cm / 7/49
24.10.2021 / ERJ / Lindgård / 90cm / 1/49
26.10.2021 / ERJ / Hiivurin sh:t / 90cm / 3/60
27.10.2021 / ERJ / Hiivurin sh:t / 90cm / 6/60
30.11.2021 / ERJ Cup / Neon Estate / 110cm / 2/119
02.12.2021 / ERJ / Liljegård / 100cm / 3/40
02.12.2021 / ERJ / Liljegård / 100cm / 1/40
03.12.2021 / ERJ / Liljegård / 100cm / 3/40
04.12.2021 / ERJ / Liljegård / 100cm / 5/40
04.12.2021 / ERJ / Hiivurin sh:t / 110cm / 3/60
05.12.2021 / ERJ / Liljegård / 100cm / 3/40
08.12.2021 / ERJ / Lindgård / 110cm / 1/38
09.12.2021 / ERJ / Lindgård / 110cm / 1/38
13.12.2021 / ERJ / Hiivurin sh:t / 110cm / 3/60
16.12.2021 / ERJ / Liljegård / 100cm / 1/40
17.12.2021 / ERJ / Liljegård / 100cm / 2/40
19.12.2021 / ERJ / Liljegård / 100cm / 2/40
20.12.2021 / ERJ / Liljegård / 100cm / 3/40
20.12.2021 / ERJ / Liljegård / 100cm / 3/40
23.12.2021 / ERJ / Hiivurin sh:t / 110cm / 3/60
08.01.2022 / ERJ / Safiiritiikerin KK / 110cm / 1/50
13.01.2022 / ERJ / Safiiritiikerin KK / 110cm / 5/50
30.06.2022 / ERJ Cup / Harmony Sporth. / 110cm / 2/100
01.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 6/50
03.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 3/50
04.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 1/50
05.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 2/50
10.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 6/50
21.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 1/50
23.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 6/50
24.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 3/50
25.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 3/50
26.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 5/50
29.07.2022 / ERJ / KK Lupin / 110cm / 6/50
31.08.2022 / ERJ Cup / Hiivurin sh:t / 100cm / 2/116
30.09.2022 / ERJ Cup / KK Bailador / 100cm / 2/99
31.12.2022 / ERJ Cup / Harmony Sporth. / 100cm / 3/117
/ KERJ

Ominaisuuspisteet

Nopeus: 406.8 p.
Kestävyys: 623.05 p.
Hyppykapasiteetti: 397.89 p.
Rohkeus: 424.42 p.
KERJ:n porrastetuissa tasolla 5/4 (1852.16 p.)KERJ:n alaisia sijoituksia 41 kpl.

15.09.2021 / KERJ / Mäntykatve / CIC1 / 1/32
16.09.2021 / KERJ / Mäntykatve / CIC1 / 2/32
18.10.2021 / KERJ / Mäntykatve / CIC1 / 2/33
22.10.2021 / KERJ / Kaihovaara / CIC1 / 1/40
23.10.2021 / KERJ / Kaihovaara / CIC1 / 6/40
28.10.2021 / KERJ / Kaihovaara / CIC1 / 5/40
29.10.2021 / KERJ / Kaihovaara / CIC1 / 5/40
30.10.2021 / KERJ / Kaihovaara / CIC1 / 1/40
30.10.2021 / KERJ Cup / Haltiasalo / CIC1 / 8/68
19.11.2021 / KERJ / Mäntykatve / CIC1 / 3/40
13.12.2021 / KERJ / Liljegård / helppo / 5/40
15.12.2021 / KERJ / Liljegård / helppo / 5/40
13.01.2022 / KERJ / Clarkenes / CIC1 / 5/30
18.01.2022 / KERJ / Clarkenes / CIC1 / 2/30
31.03.2022 / KERJ Cup / Haltiasalo / CIC1 / 8/87
30.06.2022 / KERJ Cup / Hiivurin sh:t / CIC1 / 7/61
01.07.2022 / KERJ / KK Lupin / CIC1 / 1/50
07.07.2022 / KERJ / KK Lupin / CIC1 / 3/50
15.07.2022 / KERJ / KK Lupin / CIC1 / 5/50
17.07.2022 / KERJ / KK Lupin / CIC1 / 5/50
18.07.2022 / KERJ / Tuoninen / CIC1 / 2/30
24.07.2022 / KERJ / Valmarya / CIC1 / 7/50
08.08.2022 / KERJ / Valmarya / CIC1 / 8/65
09.08.2022 / KERJ / Kaihovaara / CIC1 / 1/40
14.08.2022 / KERJ / Hiivurin sh:t / CIC1 / 2/60
17.08.2022 / KERJ / Kaihovaara / CIC1 / 1/40
27.08.2022 / KERJ / Kaihovaara / CIC1 / 6/40
28.08.2022 / KERJ / Kaihovaara / CIC1 / 5/40
01.09.2022 / KERJ / Valmarya / CIC1 / 1/45
13.09.2022 / KERJ / Mäntykatve / CIC1 / 1/30
14.09.2022 / KERJ / Mäntykatve / CIC1 / 1/30
17.09.2022 / KERJ / Mäntykatve / CIC1 / 2/30
15.10.2022 / KERJ / Kaihovaara / CIC1 / 3/30
30.11.2022 / KERJ Cup / Clarkenes / CIC1 / 4/75
01.04.2023 / KERJ / Hiivurin sh:t / tutustumislk / 2/17
04.04.2023 / KERJ / Hiivurin sh:t / tutustumislk / 4/17
06.04.2023 / KERJ / Hiivurin sh:t / tutustumislk / 4/17
07.04.2023 / KERJ / Hiivurin sh:t / tutustumislk / 1/17
12.04.2023 / KERJ / Hiivurin sh:t / tutustumislk / 2/17
18.04.2023 / KERJ / Hiivurin sh:t / tutustumislk / 3/17
20.04.2023 / KERJ / Hiivurin sh:t / tutustumislk / 3/17
/ VVJ

Ominaisuuspisteet

Kuuliaisuus ja luonne: 661.49 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 926.96 p.
VVJ:n porrastetuissa tasolla 4/3 (1588.45 p.)

27.08.2022 / Keilakunkku 2022 / 2. osakilpailu / noviisi (hevoset) / 1/28


Päiväkirja ja valmennukset

20.02.2022 Estevalmennus, valmentajana Viixi
Syyn Kartanon pihamaalla kaikui, kun Karri asteli trailerin lastaussiltaa alas ja hirnui tammatarhojamme kohti kimeästi. Maneesissa sama boogie oli vielä päällä, mutta Naellan päästessä satulaan alkoi rautias pikkuhiljaa hiljentyä. Alkuverryttely sujui vähän laiskanpulskeissa tunnelmissa, Karri ei oikein vastannut Naellan pohjeapuihin ja pyrki luistamaan töistä tämän tuosta. Lisäsimme verryttelyyn nopeasti verryttelyristikon, jonka ylitettyään Karri sai olemukseensa edes hitusen vauhtia. Laukka oli kuitenkin vähän työlään näköistä ja pyysinkin ratsastajan oitis esteistuntaan, jottei muuten niin mukavan tiiviillä istunnallaan hidastaisi hevosta entisestään. Ristikko itsessään ylittyi ihan kivalla tyylillä ja orissa oli havaittavissa pientä innostusta, vaikkei se sitä ihan hirveästi sileällä näyttänytkään.

Levähdystauon jälkeen pääsimme aloittamaan ratatreenin, jossa yritettiin painottaa reipasta laukan tahtia ja sujuvia lähestymisiä. Rata oli itsessään hyvin simppeli enkä ollut kehittänyt mitään kovin hankalia teknisiä teitä, sillä halusin keskittyä enemmän tekniikkaan ja etenemiseen perusradalla. Karri nosti laukan yllättävänkin suopeasti luvan saatuaan ja lähti suorittamaan rataa korvat tötteröllä. Ensimmäiset kolme estettä ylittyivät puhtaalla innokkuudella ja olin jo hämmästynyt siitä, ettei hommassa ollutkaan mitään vikaa! Mutta pian tulikin neljäs este, jonka alle olin laittanut vesimaton ja homma tyssäsikin sitten siihen orin jäädessä ihmettelemään sinistä mattoa. Uudella lähestymisellä Naella piti jalan lähempänä hevosta ja taisi maiskauttaakin pari kertaa, jolloin vesimatto ylittyi oikein ponnekkaasti. Loppuradalla vauhti alkoi aavistuksen hyytyä, mutta maaliin päästiin kuitenkin kunnialla. Kehotin Naellaa istumaan satulassa mahdollisimman rennosti ja antamaan reidestä ja polvesta hevoselle tilaa, sillä laiskahkoa hevosta oli usein helpompi ratsastaa ollessaan enemmän irti. Pohje sai olla tietysti lähellä, muttei jatkuvana patistavana puristuksena tai naputteluna. Näillä ohjeilla rata suoritettiin uudelleen puhtaasti ja valmennus päästiin lopettamaan onnistumiseen.

Valmennuksen jälkeen vaihdoimme tallissa kuulumisia ja sain ilokseni kuulla Karrin saaneen tuloksia kaikista lajeista kouluratsastuksesta valjakkoajoon. Orille oltiin myös aloittelemassa puolison etsintää, mikä lämmitti kasvattajan mieltä, kun suku saisi jatkoa. Karrin vaativahkon luonteen vuoksi tamman etsintä tulisi kuitenkin olemaan hieman rajattua, jotta varsalle periytyisi enemmän toivottuja käytösmalleja. Kaikesta huolimatta Karri oli oikein hieno hevonen ja tulisin jatkossakin seuraamaan sen tekemisiä tiiviisti! (314 sanaa)

02.12.2021 Kouluvalmennus, valmentajana Enna Reinivuo
Karri käveli laiskanpulskeasti maneesin uraa pitkin, kun aukaisin maneesin oven ja astuin sisään. Naella istui selässä hyvässä ryhdissä, jatkuvasti työskennellen saadakseen vähän enemmän irti ratsustaan. Hymyilin ja tervehdin ratsastajaa, joka vastasi iloisesti tervehdykseeni. "Olemme kävelleet jo alkukäynnit ja olen nyt ihan lyhyen hetken työstänyt tätä käynnissä", hän jatkoi tervehdyksen jälkeen. Koulukisoissa olin nähnyt keveän ja osaavan ratsun, mutta nyt näky oli kyllä aivan päinvastainen. Karri kulki vähän nuutuneen näköisenä, ei kovinkaan kiinnostuneen oloisena. "Jahas, pistetääs sitten oriin vähän vauhtia", totesin seurattuani hetken ratsukkoa. Verryttely aloitettiin napakalla otteella ja tehtäviä tehtiin paljon. Taivutusta, siirtymisiä, pysähdyksiä ja kiemurauria. Paljon kaikkea, jotta ori pysyisi työn touhussa ja joutuisi kuuntelemaan ratsastajaansa. Naella käsitteli ratsuaan hienosti, tiesi juuri miten kovaa siltä saa vaatia mitäkin asiaa. Hiljalleen Karri alkoi vertyäkin, vaikka motivaatio työskentelyyn ei tuntunut heräävän vielä laukkaverryttelynkään aikana. Laukassa teimme isompia teitä, mutta muuten samantyylisiä harjoituksia.

Kun sekä hevonen että ratsastaja olivat saaneet lihaksensa lämpimiksi, siirryimme treenaamaan ensin avotaivutuksia ja myöhemmin sulkutaivutuksiakin. Avossa Karri näytti hyvin tahmealta, eikä Naella oikein saanut riittävästi koottua ratsuaan, mutta välissä pienet irroittavat lisäykset saivat orin keskittymään työskentelyyn paremmin. Avot sujuivat ravissa lopulta ihan hyvin, ei loistavasti, mutta paljon paremmin. "Okei, tehdään sitten seuraavasti: tulet pitkää sivua todella loivassa avossa, suoristat ja teet voltin. Heti voltilta jatkat isolle täyskaarrolle, jossa kaarteen jälkeen tulet sulkutaivutusta uraa kohti", selitin ratsastajalle, joka lähti samantien työn touhuun. Karrin loivempi avotaivutus oli oikein siistiä, ja nyt orikin oli päässyt enemmän työn makuun. Sulkutaivutuksen suhteen hevonen oli heti paremmin mukana, ja suoritti oikeinkin siististi. Neuvoin välillä Naellaa pohkeiden paikan suhteen ja välillä saimme korjailla Karriakin, mutta pääsääntöisesti sulkutaivutus meni oikein hyvin.

Otimme laukkatehtäväänkin mukaan täyskaarron. Tarkoitus oli tulla pitkää sivua keskilaukassa, siirtyä täyskaartoa varten harjoituslaukkaan pitkän sivun lopussa. Kun ratsukko palasi täyskaarrolta uralle, tehtiin laukanvaihto käynnin kautta. Keskilaukan eteen saimme tehdä melkoisen työn, jotta Karri vaivautui edes yrittämään jotenkin, mutta laukanvaihdot sujuivat mutkattomasti. Naella työskenteli määrätietoisesti ja teki hyvää yhteistyötä hevosensa kanssa siitä huolimatta, että Karrin motivaatiota piti useampaan kertaan kaivella melkein väkisin esille. Hyviä pätkiä se kyllä teki, mutta tänään sen ratsastaminen tuntui olevan melkoisen työn ja tuskan takana. Ratsastaja kuitenkin jaksoi hienosti loppuun asti ja sai jopa ne keskilaukatkin revittyä esiin hevosestaan. Selkeästi laadukas hevonen, mutta ajoittainen motivaation puute on selkeä hidaste. Onneksi pääsin kisoissa näkemään orin paremmankin puolen, ja etenkin nyt ymmärrän, miksi Naella säteili palkintojen jaossa niin kirkkaasti. Se suoritus ei todellakaan ollut tälle hevoselle mikään itsestäänselvyys. (395 sanaa)

07.11.2021 KRJ:n alaiset tuotoskilpailut Hiivurissa, helppo A 1/2 (68,611%)
Tuomareiden kommentti: Teksti hyödyntää annettua kouluohjelmaa punoen sen yhteen punaisen langan, ihmeellisen hyvän suorituksen, kanssa. Teksti on rytmitetty hyvin, se etenee jouhevasti ja on helppoa, miellyttävää luettavaa. Ratsastajan mietteet sekä pieni ihmetys suorituksen sujuvuudesta hymyilyttää ja on hyvin samaistuttavaa. Eheä kokonaisuus.

Karri oli tuntunut verryttelyssä niin hyvältä, että sisäinen pessimistini oli herännyt ja alkanut hokea, ettei itse suoritus voisi mennä enää muuten kuin päin mäntyä. Ja olihan se ainakin puoliksi totta, näin oli käynyt ennenkin ja etenkin tämän rautiaan orin kanssa. Pääsimme maneesiin odottamaan vuoroamme pari ratsukkoa omaa vuoroamme aikaisemmin ja tunsin, että Karri jännittyi heti, kun menimme halliin sisään. Olin jo valmis heittämään hanskat tiskiin, sillä jännittyneisyys teki Karrista yleensä hankalan ja hitaan ratsastettavan. Kävelimme orin kanssa maneesin päädyssä odottaessamme ja kummallista kyllä, Karri rentoutui. Hevonen kuunteli minua eikä välittänyt ympärillä pyörivistä ratsukoista tai yleisön aplodeista suorituksensa päättävälle ratsukolle. Minussa heräsi toivonkipinä radan onnistumisesta, mutta en uskaltanut kuitenkaan haaveilla liikoja.

Kello kilahtaa lähtöluvan merkiksi ja siirrän Karrin raviin. Ori ei vastustele vaan nostaa ravin reippaasti ja tuntuu siltä, kuin se jo odottaisi seuraavaa apuani. Käännän hevosen keskihalkaisijalle ja suoristan orin ehkä tarpeettoman voimakkaasti, sillä Karri ei ole karkaamassa altani mihinkään. Rautiaan hevosen ravikin tuntuu ihmeellisen pehmeältä. Mitä oli tapahtunut, minne minun kuusivuotias, täynnä energiaa oleva orini on viety? Käännymme keskihalkaisijalta vasemmalle ja heti huolellisen kulman jälkeen ohjaan Karrin lävistäjälle keskiravissa. Liidämme kentän läpi täydellisessä tasapainossa. Seuraavaksi ohjelmassa on pohkeenväistöjä, jotka raudikko suorittaa pyynnöstäni miltei erinomaisesti. Hevosen niska asettuu juuri sopivasti liikkeestä poispäin ja tunnen, kuinka jalat astuvat reilusti ristiin allani. Pohkeenväistöjen jälkeen siirrytään lisättyyn käyntiin ja tehdään puoliympyrä kentän poikki. Karri etenee käynnissä paremmin kuin koskaan, sillä yleensä havaittavissa on ainakin hieman liikaa kiireellisyyttä, mutta tänään ori liikkuu tasaisen varmasti omalla moottorillaan. Puoliympyrän jälkeen hidastan Karria hieman keskikäyntiin ja käännän sen kentän keskustaa kohti M-kirjaimesta. Takaosakäännökset Karrin kanssa ovat olleet vielä aika hankalia, joten jännityn hieman kun pidätän oria ja pyydän siirtämään painoa takaosalle. Käännös onnistuu hevosen puolesta erittäin hyvin, mutta minusta tuntuu, etten ollut yhtään mukana, ihmettelin vain miten Karri tuntui tietävän tasan tarkkaan mitä kuuluu tehdä. Toinen takaosakäännös sujuu vielä ensimmäistä paremmin, sillä rentoudun itsekin. Luottoni tähän raudikkoon ei ole missään vaiheessa hävinnyt kokonaan, vaikka se onkin ollut koetuksella useampaan otteeseen muutamien viime viikkojen aikana.

Miltei suoraan takaosakäännöksen jälkeen on kouluohjelman laukkaosuuden vuoro. Karri nostaa laukan reippaasti käynnistä ja kulma tulee vastaan nopeasti. Ori ei hätkähdä tästä vaan kääntyy näppärästi vasemmalle apujeni ohjaamana. Puoliympyrä keskilaukassa on Karrille helppo, mutta orin reagoiminen pidätteeseen ennen kentän pitkää sivua menee vähän myöhäiseen. Karri hoitaa hommansa kuitenkin hienosti ja täyskaarto onnistuu vaivatta. Puoliympyrä vasemmassa vastalaukassa on pitkään ollut minulle ratsastajana haaste etenkin suomenhevosten kanssa, mutta tänään pystyn jostain syystä istumaan satulassa yllättävän rauhassa. Puoliympyrän jälkeen siirrän Karrin raviin, joka on heti mukavasti tasapainossa. C-kirjaimesta nostan oikean laukan ja teemme Karrin kanssa ensin puoliympyrän myötälaukassa, sitten täyskaarron ja samanlaisen puoliympyrän vastalaukassa. Oikea laukka on minulle helpompaa, joten tehtävät sujuvat vielä vasentakin laukkaa paremmin. Vastalaukan jälkeen pidätän Karrin raviin, jossa on edelleen mukavaa istua. Orin takajalat ovat mukavan aktiiviset ja puolivoltti pituushalkaisijalle on näppärää tehdä hevosella, joka tietää missä jalat menevät. Karri pysähtyy pyynnöstäni siististi tasajaloin ja minä viimeistelen lopputervehdyksen nyökkäämällä. Heti sen jälkeen kasvoilleni leviää hymy, löysään ohjat ja päästän Karrin käyntiin yleisön aplodien saattelemana. Tämä oli tähänastisista radoistamme selkeästi paras, jos tämän avulla ei keikuta parhaimmissa prosenteissa, mitä olemme Karrin kanssa saaneet, niin en todella tiedä millä sitten. (516 sanaa)

31.08.2021 Kantakirjaus, KTK-II
Karri puunattiin edustavimmilleen ja kiikutettiin kantakirjatuomareiden eteen. Kotiin palattiin kakkospalkinnon kera ja siihen ollaan erittäin tyytyväisiä! Kokonaisuudessaan raudikon pisterivi oli hyvin tasainen: 18 + 18 + 18 + 18 = 72p.

20.08.2021 Kouluvarsojen laatuarvostelutilaisuus, KV-II
Kouluvarsojen laatuarvostelussa Karri palkittiin neljävuotiaana kakkospalkinnolla. Karri keräsi pisteitä yhteensä 31, ja ne muodostuivat näin: rakenne: 8, laukka: 2, ravi: 4, käynti: 2, ratsastettavuus: 5, lisäpisteet: 9, suku: 1.

31.07.2021 Estevarsojen laatuarvostelutilaisuus, EV-I
Karri palkittiin estevarsojen ja -nuorten laatuarvostelutilaisuudessa ensimmäisellä palkinnolla kolmevuotiaana. Raudikko sai pisterivikseen hienosti 9 + 10 + 3 + 4 + 5 + 7 = 38p ollen samalla tilaisuuden paras!

20.07.2021 Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus, SV-I
Tallin suomenhevosnuorikot haettiin tänään laitumelta ja puunattiin edustuskuntoon. Kolmevuotiaat Muska, Karri ja Valtteri pääsivät tänään osallistumaan suomenhevosvarsojen arviointitilaisuuteen, jonne minulla oli tapana ilmoittaa hevoseni, jotta ne näkivät maailmaa myös ennen kisauran aloitusta. Karri lastattiin hevosauton kyytiin viimeisenä Muskan viereen ja vaikka se yritti näyttää tammalle vähän kevätjuhlaliikkeitä lastaussillalla, meni se kuitenkin paikalleen kiltisti. Matka sujui hyvin, mutta vieraassa paikassa ori ilmoitti tulostaan kuuluvalla hirnunnalla ja purkautui autosta vauhdikkaasti. Karri pääsi tuomareiden eteen Valtterin jälkeen ja esiintyikin varsin näyttävästi. Rakennearvostelussa ori vähän irvisteli tuomareille, mutta pysyi kuitenkin paikoillaan. Rakenteestaan raudikko sai 7 pistettä, mutta käytöksestään vain 5 - ehkä hampaidenkalisuttelu ei tehnyt tuomareihin ihan hirmuisen hyvää vaikutusta? Suvustaan Karri sai kuitenkin ansaitun kympin ja yleisestä käyttäytymisestään 5,5 pistettä. Ratsastusosio meillä meni kuitenkin ihan nappiin. Karri näytti kouluradalla parasta osaamistaan ja teki parhaan suorituksen kolmevuotiaista kilpakumppaneistaan napaten kouluohjelmasta täydet kymmenen pistettä. Arviointiosuudesta orille tuli vielä 8,5 pistettä, jolloin yhteispisteet olivat 46. Tällä Karri nappasi hienosti ensimmäisen palkinnon ja meriittiriviin lisättiin SV-I !